Probot Oy on mukana Itävallan robottikisoissa

20.5.2022

Viisi miestä seisoo rivissä ulkona hymyillen.

ELROB-kisan valmistautumiseen on osallistunut osaajia niin Oulun yliopiston tutkimusryhmä BISG:stä kuin Probot Oy:stä. Kuvassa (vasemmalta oikealle) Olli-Pekka Nikka, Matti Tikanmäki, Kari Anunti, Juho Kokkonen ja Antti Tikanmäki. Kuvasta puuttuvat Timo Mäenpää, Siva Ariram, Oskari Virtanen, Toni Tolonen ja Miikka Huusko.

Oulun yliopisto ja Probot Oy ovat tehneet vuosikausia yhteistyönä robotiikkaa. Tänä kesänä osallistumme yhdessä jo viidettä kertaa eurooppalaiseen robottikilpailuun, joka järjestetään Eggendorfissa.

ELROB eli European Land Robot Trial on eurooppalainen robottikilpailu. ELROB2022 järjestetään Itävallassa, Eggendorfissa 30.5.-3.6.2022.

”ELROB on hyvä tilaisuus esitellä oululaista osaamista, verkostoitua kansainvälisesti ja testata kehitettyjä laitteistoja käytännön olosuhteissa” Kertoo kisaan lähtevän Oulu Robotics Teamin tiiminvetäjä Antti Tikanmäki.

Oulu Robotics Team on noin 10 hengen joukkue, jossa yhdistyy yliopiston biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmä BISG sekä Probotin osaajat. Samalla kokoonpanolla kisattiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Yhteensä jo neljältä ELROB-kisareissulta on tarttunut mukaan mm. skenaarion voitto ja Best Innovative Solution -palkinto. Vuonna 2009 ELROB järjestettiin Oulussa, jolloin kyseinen tiimi oli järjestämässä kisoja.

Kisaan mukaan viisi robottia

Varsinaiseen kilpailuun on valmistauduttu kovalla tahdilla puoli vuotta. Kilpailun laitteisto on näiden tahojen yhteistyön tulosta. Yliopistolla kisojen painopiste on ollut ohjelmistokehittämisessä. Lisäksi kilpailussa testataan yhteistyönä kehitettyä VR-käyttöliittymää.

Oulu Robotics Team osallistuu kilpailuun kahden pienemmän robotin, robottiauton sekä kahden robottikoiran kanssa. Toinen pienemmistä roboteista on varusteltu robottikädellä, toisessa taas on 3D-skanneri ympäristön havainnointia varten. Robottiauto on yliopiston tutkimuslaitteistoon kuuluva Toyota Rav4, automaattinen maastoauto, joka on varusteltu liikkumaan itsenäisesti. Auto on osa Oulun yliopiston tutkimuslaitteistoa. Debyytin kisoissa tekevät Unitree Go 1 Pro -robottikoirat, joita testataan skenaarioissa ensimmäistä kertaa.

Mobiilirobotti ajaa laatikon päältä
Oulu Robotics Teamin kehittämä robotti liikkuu neljän pyörän varassa haastavissakin olosuhteissa. Robotissa on 3D-skanneri, joka mahdollistaa ympäristön havainnoinnin.
Mobiilirobotti vetää nukkea perässään asflatilla. Taustalla näkyy auto ja kontti.
Oulu Robotics Teamin toinen pyörillä liikkuva robotti on varustettu robottikädellä. Se pystyy suoriutumaan mm. monenlaisista pelastustehtävistä.
Robottikoira juoksee asfaltilla
Robottikoira pystyy liikkumaan pyörillä liikkuvaa robottia ketterämmin esimerkiksi portaikoissa.

Haastavia skenaarioita ja olosuhteita

Kilpailussa tiimit osallistuvat ennalta valitsemiinsa skenaarioihin, jotka liittyvät mm. logistiikka-, vartiointi- ja pelastustehtäviin. Skenaarioissa robottien pitää suorittaa erilaisia tehtäviä, kuten löytää asioita merkatuilta alueilta ja kuljettaa kuormaa paikasta a paikkaan b. Oulu Robotics Team aikoo osallistua yhteensä viidestä skenaariosta neljään.

Ensimmäisessä skenaariossa robotin tehtävänä on löytää sisätiloista esimerkiksi kylttejä ja vaarallisia aineita. Toisessa skenaariossa etsitään uhreja esittäviä nukkeja ulkona laajemmalta alueelta. Kolmannessa skenaariossa robotin tulee osata kulkea puolentoista kilometrin matka kahden leirin välissä. Neljäs skenaario on pidempi matka, Convoy-saattue. Robottiauton tulee seurata toista autoa ja selättää matkalla olevat esteet. Jokaisessa tehtävässä robotin tulee luoda kartta skenaarion alueesta.

”Lempiskenaarioni on sisätiloissa tapahtuva skenaario, koska se asettaa haastetta kommunikaatiolle eri tavalla kuin ulkotiloissa. Toki ulkotehtävissä sää on aina iso kysymysmerkki.” Tikanmäki pohtii.

Tärkeintä on kehitystyö

Matkalla pääsee myös näkemään maailmaa, sillä Oulusta starttaavalla matkalla roadmapille kertyy Baltian maat, Puola, Tsekki, Saksa ja Itävalta. Matkatessa myös robottiautolla kerätään aineistoa, jota hyödynnetään kehitystyössä. Kilpailun jälkeen osa porukasta suuntaa vielä Pariisiin VivaTech-messuille. 15.-18.6.2022 pidettävässä Euroopan suurimmassa startup- ja teknologiatapahtumassa Probot Oy esittelee kisaankin osallistuvia robottikoiria.

”Näin tutkijan näkökulmasta kisassa on hyvää se, että skenaariot ovat haastavissa olosuhteissa ja kaiken tulee toimia kisaan mennessä. Kisa kuitenkin edellyttää kaiken toimivuutta. Kilpailu opettaa hyvin mikä voi toimia ja mikä kaikki voi mennä pieleen, kun päästään todellisiin olosuhteisiin.”

Antti Tikanmäki

Odotukset kisan suhteen ovat korkealla ja Oulu Robotics Team pyrkii voittoon. Silti kokemus ja kehitystyö ovat kaikista tärkeintä, ja niitä jatketaankin kisan jälkeen.

Robottikoira poseeraa kameralle asfaltilla

Oulu Robotics Team testaa robottikoiraa tänä vuonna ensimmäistä kertaa ELROB-kisan haastavissa skenaarioissa.

Lisätietoa:

ELROB-verkkosivut

Takaisin ylös