Kannattaa tehdä sitä mistä tykkää

24.11.2021

Tyttö istuu koneen äärellä ja harjoittelee käyttämään 3D-mallinnus ohjelmaa

Vuoden viimeiset TET-harjoittelijat päättivät harjoittelunsa viikko sitten ja nyt kerromme näiden kahden reippaan nuoren kokemuksista. TET-jaksonsa aikana he pääsivät harjoittelemaan mm. 3D-grafiikan mallinnusta Blender-ohjelmalla.

Emilia ja Eräs tettiläinen (nimi, jolla toinen tettiläisistämme halusi esiintyä jutussa) olivat molemmat hyvissä ajoin liikkeellä ja varmistivat paikkansa Probotilla jo syyskuun aikana. Ennen TET-jaksoa viestittelimme heidän kanssaan käytännön asioista ja lähetimme heille yrityksemme TET-oppaan. Oppaaseen olemme rakentaneet tiiviin infopaketin, joka sisältää tietoa mm. saapumisesta, harjoittelujakson ohjaajista sekä yrityksemme yleisistä toimintatavoista.

TET-viikon ensimmäinen aamu aloitettiin toisiimme tutustumisella. Nuoretkaan eivät nimittäin tunteneet toisiaan entuudestaan, vaan saapuivat eri kouluista. Tämän jälkeen kävimme läpi tulevia tehtäviä ja sitten hyppäsimmekin jo itse asiaan.

Oli todella hienoa päästä jälleen perehdyttämään nuoria meidän toimintaamme, työelämään ja teknologia-alaan. Halusimme myös antaa heille mahdollisuuden pohtia omia kiinnostuksen kohteitaan ja sitä, löytyisikö meidän alaltamme jotain sellaista, mitä he haluaisivat (tai eivät haluaisi) tehdä tulevaisuudessa.

Erään tettiläisen TET-jaksollaan Blenderillä tekemä donitsi.

Viikon aikana nuoret pääsivät tekemään erilaisia tehtäviä sekä itsenäisesti, että yhdessä. Yksi pidempikestoinen tehtävä oli 3D-grafiikan mallinnus Blender-ohjelmalla, jonka ohjaajana toimi ohjelmistoinsinöörimme Olli-Pekka Nikka. Toinen TETtiläisistä oli käyttänyt ohjelmaa aikaisemmin enemmän, mutta molemmat pystyivät aina kysymään lisäohjeita ja opastusta Olli-Pekalta. Henkilökohtaisen opastuksen avulla haastaviinkaan kohtiin ei tarvinnut jäädä jumiin. Lisäksi nuoret voivat halutessaan jatkaa Blender-ohjelman käyttöä myös kotona.

Kurkkaa alta (videoilta tai tekstinä) nuorten ajatuksia siitä, miksi he halusivat harjoitteluun juuri meille, mitä kaikkea he pääsivät harjoittelun aikana tekemään, mitä he oppivat sekä mikä oli heidän mielestään TET-viikon paras juttu.

Miksi halusit TET jaksolle juuri Probotille?

– Halusin Probotille TET-harjoitteluun, koska olen kiinnostunut teknologiasta ja robotiikasta. Tämä yritys sijaitsi myös melko lähellä joka vaikutti myös päätökseeni hakea TET-jaksolle tänne, Eräs tettiläinen kertoo.

– Olen aina ollut kiinnostunut robotiikasta, teknologiasta ja tekniikasta. Löysin Probotin Sinä osaat! Tytöt ja teknologia-hankkeen kautta. Olen myös ollut teknologialuokalla, joten ajattelin, että tykkäisin varmaan olla Probotilla TETissä. Halusin oppia uutta robotiikasta, Emilia pohtii.

Minkälaisia asioita pääsit harjoittelun aikana tekemään?

– Täällä Probotilla pääsin tekemään monenmoista ja tutustumaan useaan ammattiin. Pääsin esimerkiksi tutustumaan 3D-mallinnukseen Blender-sovelluksen avulla. Pääsin myös haastattelemaan yrityksen työntekijöitä heidän työstään ja koulutustaustoistaan, jota ei monissa muissa yrityksissä luultavasti pääsisi tekemään, Eräs tettiläinen iloitsee.

– Pääsin haastattelemaan työntekijöitä, jotka auttoivat myös aina jos en jotain osannut. Kävimme läpi viikon aikataulut ja mitä Probot tekee. Harjoittelin käyttämään Blenderiä ja suoritin robottikurssin toisen tettiläisen kanssa. Päivän lopuksi päivän kulku kirjoitettiin aina vihkoon ja seuraavana aamuna kävimme kysymykset ja vastaukset läpi, Emilia kertoo.

Mitä opit?

– Viikon aikana opin Blender-sovelluksen käytöstä ja hyödyntämisestä robotiikassa. Lisäksi opin myös siitä, minkälaista on hieman pienemmän kokoluokan teknologia-yrityksissä ja minkälaisia ammatteja ja työtehtäviä niissä on. Minulla ei ollut edellä mainituista asioista (lukuun ottamatta Blenderiä) mitään käsitystä ennen tätä TET-jaksoa, Eräs tettiläinen avaa.

– Viikko todellakin muutti käsitykseni teknologia-alasta ja teknologia-alan yrityksistä ja toimintatavoista varsinkin käytännön tasolla. Ennen luulin, että teknologia-alan yrityksissä työskentelee ihmisiä suurin piirtein samanlaisilla koulutustaustoilla. En kuitenkaan enää luule niin tämän TET-viikon jälkeen. Minulle tuli myös yllätyksenä se, kuinka laaja yhden ihmisen vastuu-alue saattaa olla ja se kuinka monipuolisia työtehtäviä yhdessä ammatissa voi päästäkin tekemään, Eräs tettiläinen lisää.

– Opin käyttämään jonkin verran Blenderiä ja koodaamaan robottia lisää. Opin lisää robottien käyttötarkoituksista ja käsitykseni teknologia-alasta muuttui positiivisemmaksi ja paremmaksi. Sain käsityksen, että melkein miltään alalta ei ole mahdotonta tulla tällaiselle alalle. Opin myös, että työssä oppii paljon uusia asioita ja kannattaa tehdä sitä, mistä tykkää, Emilia summaa.

Mikä oli parasta?

– Mielestäni parasta TET-jaksolla oli se, kun pääsin tutustumaan tämän yrityksen toimintaan ja varsinkin se, kun pääsin tutustumaan tarkemmin 3D-mallinnukseen ja siihen mihin sitä voidaan oikeastaan hyödyntää. Mielestäni oli myös varsin mielenkiintoista päästä tutustumaan robotin toimintaperiaatteisiin ja kuulla robotiikasta ja sen hyödyntämisestä. Näin jälkeenpäin tarkastellen olen erityisen tyytyväinen siitä että päätin hakea juuri Probotille TET-harjoitteluun, Eräs tettiläinen iloitsee.

– Opin paljon uutta ja ylipäätänsä opin työssä käymisestä. Lisäksi täällä ihmiset on tosi mukavia ja kaiken kaikkiaan on ollut todella mukava olla täällä tetissä. Tehtävät olivat kivoja ja niistä oppi paljon. Lempparijuttuni oli varmaankin työntekijöiden haastattelu, Emilia pohtii.

Lue lisää:

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Takaisin ylös