Kasvihuoneautomaatiota ja -robotiikkaa Agrarsense-hankkeessa

Riittävä elintarviketurva on maailmanlaajuinen haaste, johon vaikuttavat muun muassa ilmastonmuutoksen, toimitusketjujen, työvoimapulan sekä poliittisten ja sotilaallisten hyökkäysten nopeasti voimistuvat vaikutukset. Tämän vuoksi meidän on tärkeää kehittää maa- ja metsätalouden tuottavuutta. Agrarsense -hankkeessa olemme kehittämässä kasvihuoneautomaatiota ja -robotiikkaa, joilla voidaan vähentää resurssihukkaa ja optimoida viljelyprosessia. Tämä auttaa vähentämään kasvihuoneviljelyn ympäristövaikutuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Kuvassa on pyreäkasivuone talvisessa metsämaisemassa. Taivaalla näkyvät revontulet.

Eu-hanke

Agrarsense

Agrarsense-hankkeen tarkoituksena on kehittää huipputason teknologiaratkaisuja maatalouden ja metsätalouden kestävyyden ja tuottavuuden parantamiseksi. Hanke yhdistää eurooppalaisia pk-yrityksiä, suuryrityksiä sekä tutkimusorganisaatioita, joiden tavoitteena on kehittää ratkaisuja ruokaturvan parantamiseen, ilmastovaikutusten vähentämiseen sekä luonnonvarojen ja resurssien tehokkaampaan käyttöön.

Hanke on jaettu seitsemään käyttötapaukseen jotka keskittyvät kasvihuoneviljelyn, vertikaalisen viljelyn, viininviljelyn, maatalousrobottien toiminnan, metsätalouden, maaperän laadun seuraamisen ja älykkään vedenhallintajärjestelmän kehittämiseen. Probot Oy keskittyy näistä ensimmäiseen eli kasvihuoneviljelyyn.

Hankkeen konsortio koostuu yhteensä 52 yhteistyökumppanista 15 eri Euroopan maasta, ja sen budjetti on 51 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitus tulee EU:n Key Digital Technologies -yhteisyrityksestä sekä kansallisista tutkimusrahoituksista, ja se kestää kolme vuotta.

Peltomaisemaa jossa kasvaa yksi erityisen reipas verso. Taustalla näkyy tehdas jonka piipuista nousee taivaalle runsaasti savua. Agrarsense-hanke.

Projekti

Kasvihuoneautomaatiota ja -robotiikkaa

Keskitymme Agrarsense -hankkeessa erityisesti kasvihuoneautomaation ja roboteilla tapahtuvan kasvihuonelogistiikan tehokkaampaan hallintaan. Kasvihuonetuotantoa kehittämällä ja tuotannon oikea-aikaisuutta parantamalla on mahdollista vähentää huomattavasti hävikkiä ja pienentää kasvihuonetuotannon ympäristövaikutuksia.

Hankkeessa kehitetään ratkaisuja kasvihuoneiden logistiikan ja poimintarobotiikan kaluston hallintaan sekä toimintojen optimointiin tehtäviän hallinnan ja digitaalisen kaksosen avulla. Kehitettyjä ratkaisuja testataan Probotin omilla Dolly™-robottialustoilla.

poiminta robotti kulkemassa tomaatti-kasvi rivistöjen keskellä. agrarsense.

Ota yhteyttä

Kiinnostaako kuulla lissää? Soitappa Matille!

Takaisin ylös