Robotiikka ja arvokas yhteistyö metsiemme hyväksi

30.1.2024

Kasvihuone-havainnekuva metsätaimitarhapäiville 2024.

Kasvihuone-havainnekuva metsätaimitarhapäiville 2024.

Metsätaimitarhapäivät ovat jo useamman vuosikymmenen ajan koonneet yhteen metsäalan asiantuntijoita ympäri Suomen verkostoitumaan. Jokavuotinen tapahtuma on osoittautunut arvokkaaksi forumiksi alan kehitykseen liittyvissä teemoissa. Tänä vuonna osallistuimme Metsätaimitarhapäiville ensimmäistä kertaa tapahtuman järjestäjän Kekkilän kutsusta robotiikan asiantuntijana.

Myyntipäällikkömme Maria Ruottinen osallistui Metsätaimitarhapäiville Kuopiossa 16.1.2024. Tapahtumassa asiantuntijat keskustelivat alan tärkeistä aiheista ja haasteista. Esille nousi etenkin automaation ja robotiikan rooli haasteiden taklaamisessa.

Yhteistyötä metsiemme tulevaisuuden turvaamiseksi

Tilaisuudessa koko toimiala oli edustettuna aina tutkimuksesta tuotantoon ja loppuasiakkaisiin. Esimerkiksi Luonnonvarakeskus LUKE sekä taimien- ja siementenkasvattajat toimivat läheisessä yhteistyössä. Kasvattajat hyödyntävätkin toiminnassaan LUKE:n tutkimustietoa tuholaisiin, kasvinsuojeluun, istutusmenetelmiin ja ympäristön muutoksiin liittyen.

Yhteistyö on erityisen arvokasta metsiemme säilymisen, suojelemisen ja käyttämisen kannalta. Vastaanotto robotiikan asiantuntijuudelle oli lämmin.

– Vastaanotto oli hyvä ja tunsin itseni tervetulleeksi esitellessäni robotiikan mahdollisuuksia. Toivottavasti pääsemme lähivuosina tuomaan automaatiota tällekin alalle ja tekemään yhteistyötä lukuisissa kehitysprojekteissa, Maria iloitsee.

Etualalla nainen, joka puhuu mikrofoniin metsätaimitarhapäivillä. Taustalla näkyy esitysaineisto, jossa tietoa mobiilirobotiikasta ja havainne kuva mobiilirobotista metsätaimitarhalla.
Probot-tiimin myyntipäällikkö Maria Ruottinen kertoi Metsätaimitarhapäivillä robotiikan mahdollisuuksista.

Robotiikka avuksi metsätaimitarhoilla

Taimitarhoilla automaatio soveltuu hyvin tavallisiin työvaiheisiin, kuten logistiikkaan, pakkaukseen ja lavaukseen.

– Isojen metsätaimitarhojen pakkauslinjat ovat jo hyvin pitkälle automatisoituja. Pakkaaminen tehdään todella lyhyellä aikavälillä, joten esimerkiksi lavausrobotille käyttöaikaa tulisi vain kerran vuodessa muutaman viikon ajan. Siksi robottisolua suunnitellessa kannattaa ajatella mobiilia toimintaa, jolloin robotti pystyy palvelemaan useammassa työvaiheessa.

Taimien kasvatuksessa työläin työvaihe on kitkeminen.

– Tämä vaihe tehdään kasvihuoneissa ja avomaalla, eikä sen automatisointi ole kovin yksinkertaista, Maria kertoo.

Taimilavojen siirtäminen kasvihuoneissa on osoittautunut haastavaksi työvaiheeksi. Isojen lavojen nostelu monen metrin päähän kasvatusalueille on työlästä, ja robotit ovat oivallinen apu tämmöisiin haasteisiin.

Taimien kasvatuksessa robottien mittakaava on suuri, ja tapahtumassa esiteltiinkin myös isompien koneiden valmistajien tekemää mobiilirobottikehitystä ja -tutkimusta. Probotin esityksessä vilahtaneet havainnekuvat pienestä mobiilirobotista aiheuttivat hilpeitä mielikuvia yleisössä.

– Söpön ja pienen, muutamaa tainta kuljettavan mobiilirobotin käyttö mielikuvana aiheutti yleisössä huvitusta ja iloista keskustelua siitä, miten erilainen mittakaava taimien kasvatuksessa käytettäville mobiiliroboteille tarvitaan. Joku heittikin, että sen pitäisi olla ennemmin semmoinen Terminaattorin tyylinen mobiilirobotti, Maria nauraa.

Metsätaimitarhapäivillä esitetyssä havainnekuvassa pieni mobiilirobotti kuljettaa metsätaimitarhalta tuomiaan taimia metsässä.
Probotin esityksessä vilahtaneet havainnekuvat pienestä mobiilirobotista aiheuttivat hilpeitä mielikuvia yleisössä.

Automatisointi maatalouden tukena

Kokonaisuudessaan Metsätaimitarhapäivät tarjosivat syvällisen katsauksen metsätaimitarhojen nykytilaan ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Inspiroivat näkemykset robotiikan roolista herättivät positiivista keskustelua ja innostivat yhteisöä kohti automaation hyödyntämistä.

Erilaiset maatalouteen liittyvät automatisoinnin ja robotiikan tehtävät ovat Probot-tiimille tuttuja EU-hankkeiden kautta. Esimerkiksi AgROBOfood– ja FlexiGroBots -hankkeissa kehittämämme peltorobotti toimii apuna maatalouden haasteissa. Tällä hetkellä kehitämme maatalouteen virtuaalista käyttöliittymää ja digitaalista kaksosta Agrarsense-hankkeessa.

Iso peltorobotti kulkee pellolla. Ihminen kävelee robotin takana ohjaten sitä ohjaimella.
AgROBOfood- ja FlexiGroBots -hankkeissa kehittämämme peltorobotti toimii apuna maatalouden haasteissa.

Jäämme innolla odottamaan, minkälaisia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo myös metsätaimitarhojen ja robotiikan yhteistyölle.

Probot Oy – Asiantuntijasi robottiikkaratkaisuihin.

Takaisin ylös