Teknologia 23 -messut ja Dollyn onnistunut debyytti

17.11.2023

Etualalla näkyy valkoinen mobiilirobotti. Sen takana mies ja nainen, jotka keskustelevat keskenään. Taustalla näyttö ja pinkki seinä.

Roosa Hyvärinen ja Matti Tikanmäki esittelemässä Dollya Teknologia 23 -messuilla. Kuvalähde: Teknologia 23.

Mobiilirobotti Dolly™ sai ensiesittelynsä Teknologia 23 -messuilla marraskuun alussa. Lanseeraus herätti innostusta ja vahvisti mobiilirobotiikan merkitystä entisestään tulevaisuuden teollisuudessa.

Probot-tiimi matkasi viime viikolla Teknologia 23 -messuille, jotka järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 7.-9.11. Tapahtumassa oli mukana lähes 400 näytteilleasettajaa ja tarjolla oli monipuolista ohjelmaa kolmen päivän ajan viidellä eri lavalla. Odotimme messuja innolla ja jännityksellä koko syksyn, sillä kyseessä oli myös oman innovaatiomme, mobiilirobotti Dollyn, lanseeraustilaisuus.

Tapahtuma onnistui omalta osaltamme yli odotusten. Dolly™ otettiin hienosti vastaan, ja pääsimme verkostoitumaan uusien, ihanien ihmisten kanssa. Myös vanhoja tuttuja oli toki mukava nähdä. Lisäksi saimme jakaa näkemyksiämme ja visioitamme robotiikasta ja tulevaisuuden teknologioista runsaslukuisen messukansan kanssa.

Messuosastollamme riitti vilskettä jokaisena tapahtumapäivänä.

Mobiilirobotti Dolly™ – Seuraavan sukupolven robotiikkaa

Teknologia 23 -messut olivat Probotille aivan ainutlaatuinen tapahtuma, sillä julkaisimme messuilla ensimmäisen oman mobiilirobottituotteemme. Pitkäjänteisen tuotekehitystyömme lopputuloksena syntyneen Dollyn lanseeraustilaisuus pidettiin osastollamme heti messujen avauspäivän aamuna. Tilaisuus alkoi, kun Dolly™ paljastettiin pinkin suojakankaan alta, ja toimitusjohtajamme Matti Tikanmäki piti pienen puheen. Sen jälkeen katsottiin porukalla Dolly™-videon ensiesitys. Vaikka olemmekin Dollystamme hyvin ylpeitä, yllätti sen messuilla saama hypetys kuitenkin hieman.

– Useampi messukävijä haukkoi vaikuttuneena henkeään, että tehdäänkö Suomessa jotakin näin hienoa! Vielä enemmän ihmeissään he olivat kuultuaan, että Dolly™ valmistetaan Oulussa, meidän omissa toimitiloissa, myyntipäällikkömme Maria Ruottinen iloitsee.

Toimitusjohtajamme Matti Tikanmäen mieleen jäi erityisesti ne messuvieraiden kommentit, joissa ihasteltiin Dollyn laadukasta jälkeä ja näppärää kokoa.

– Eräskin asiakas ihmetteli miten isoihin kuormiin Dolly™ kompaktista koostaan huolimatta kykenee.

Robottiasiantuntijamme Kari Anunti esitteli Dollya ahkerasti koko kolmipäiväisen tapahtuman ajan ja ilahdutti kanssaosallistujia ajelemalla Dollylla aina välillä ympäri Messukeskusta.

– Minulta kysyttiin usein, että saako Dollya kokeilla ajaa tai saako sen päälle istua. Myös kyytiä naulakoille pyydettiin jonkun kerran, Kari nauraa.

– Lisäksi eräs asiakas ehdotti uutta sovelluskohdetta. Hän tuumasi, että tästähän voisi kehittää sellaisen baaritaksin kotiin. Kaikkihan on periaatteessa mahdollista, kunhan hinnasta sovitaan, Kari toteaa.

Etualalla valkoinen mobiilirobotti pöydällä ja nippu esitteitä telineessä. Robotin takana seisoo kaksi hymyilee miestä.
Matti ja Antti Tikanmäki ovat ylpeitä mobiilirobotti Dollyn onnistuneesta lanseerauksesta.

Dolly™ seikkailee myös videolla

Ensiesityksen lisäksi messuosastollamme pääsi katsomaan Dolly™-videota koko tapahtuman ajan. Videon toteutuksesta vastasi pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Huuru Media. Video sai kiitosta muun muassa raikkaudestaan ja tarinallisuudestaan.

– Video keräsi messuilla todella positiivista palautetta ja siitä kiitos kuuluu Huurun tiimille. Lopputulos oli ihan next level! Mitä muutakaan voi odottaa, kun yhdistetään timanttinen ammattitaito, mahtava porukka ja saumaton yhteistyö, Probotin markkinoinnin parissa työskentelevät Roosa Hyvärinen ja Minna Haarala kiittelevät.

– Kiitoksen ansaitsee myös Ewona Oy, jonka tiloissa saimme käydä Dollya kuvaamassa sekä äänimaestromme Jani Laihiainen ja videolla esiintyvä hurmaava Sanni Inget.

Psst! Jos et vielä ole nähnyt Dolly™-videota, voit katsoa sen Dollyn omalla sivulla.

”Jokainen robotti sukeltaa ainakin kerran”

Toimitusjohtajaamme Matti Tikanmäkeä pyydettiin kertomaan messuilla mobiilirobotiikasta osana tulevaisuuden teollisuuden ratkaisuja. Matin puheenvuoro kuultiin torstaina 9.11. Robotic Stagella ja se kuului Suomen Robotiikkayhdistyksen järjestämään Robotit pyörillä -teemasarjaan.

Puheenvuoron alussa Matti kiteytti hienosti Probotin toimintaa.

– Meille on muodostunut vireä 20 hengen asiantuntijaporukka Ouluun. Toteutamme hyvin monenlaista robotiikkaa ja automaatiota aina kalan pakkaamisesta erilaisiin elektroniikan testausrobottisoluihin sekä kaikkea, mitä siihen väliin mahtuu. Mobiilirobotiikan parissa olemme työskennelleet jo kohta 20 vuotta.

– Sen lisäksi, että kehitämme robotteja, olemme hyvin vahvasti partneroituneet mm. KUKA Roboticsin kanssa ja toimimme myös OMRON Certified Partnerina sekä Unitree Roboticsin Euroopan edustajana. Nojaamme siis isoihin globaaleihin toimijoihin, mutta teemme paljon yhteistyötä myös pienempien asiantuntijayritysten kanssa. Lasermerkkauksen edelläkävijä Cajo Technologies on myös tärkeä yhteistyökumppanimme.

Matti avasi myös mobiilirobotiikkaa terminä selkeästi:

– Yksinkertaistettuna mobiilirobotiikka tarkoittaa nimenomaan sitä osaa robotiikasta ja automaatiosta, jossa automaatiolle tarjotaan mobiliteetti. Robottia ei siis pultata kiinni mihinkään vaan automaatio viedään juuri sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Mobiilirobotit liikkuvat itsenäisesti tai ohjatusti ja niiden ympäristö voi olla hyvin moninainen.

Mobiilirobotit liikkuvat maalla yleisimmin pyörillä niiden helppouden takia, kuten Dolly™. Jos tarvitaan parempaa maastokyvykkyyttä, voidaan käyttää teloja tai jopa jalkoja, kuten robottikoirien kohdalla on tehty. Maalla kulkevista laitteista käveleville roboteille otollisinta ympäristöä ovat erilaiset epätasaiset ja vaikeakulkuiset alustat sekä ulkotilat ylipäätään.

Matti muistutti, että maalla kulkevien laitteiden lisäksi mobiilirobotiikkaa ovat myös kaikki lentävät, uivat ja sukeltavat laitteet.

– Toki jokainen robotti sukeltaa ainakin kerran, mutta on olemassa robotteja, jotka pystyvät jatkamaan toimintaansa vielä sen sukeltamisen jälkeen, Matti vitsailee.

Etualalla pinkki kahvimuki pöydällä. Mukissa lukee Probot. Taustalla messuosasto, ihmisiä ja valkoinen mobiilirobotti.
Osastollamme vierailijoita ilahdutettiin probotiikan lisäksi tietysti myös kahavilla.

Yhdessä kohti älykkäämpää teollisuutta

Kiitämme kaikkia Teknologia 23 -messuille osallistuneita asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme ja tapahtumajärjestäjiä. Lämmin kiitos myös Suomen Robotiikkayhdistykselle mahdollisuudesta tuoda esille mobiilirobotiikan roolia tulevaisuuden teollisuudessa. Kehitystyö Dollyn parissa on yksi esimerkki sitoutumisestamme teknologian tulevaisuuteen. Tämän työn parissa jatkamme edelleen kohti älykkäämpää ja kestävämpää huomista.

Emme siis jää makaamaan laakereillemme Teknologia 23 -messujen jälkeenkään. Probotin kalenteri on alkanut täyttyä monenlaisilla tapahtumilla, joista seuraavana on vuorossa uusimpaan rakentamiseen ja työmaarobotiikkaan liittyvä tapahtuma Oulussa, Opiskelijatornitalo UNOn työmaalla 29.-30.11.2023.

– Olemme mukana Centria Ammattikorkeakoulun ja Oulun Yliopiston REBO-hankkeen puitteissa järjestämässä tapahtumassa, jossa yhteistyökumppaneina toimivat Probotin lisäksi Rakennusliike Lapti Oy:n, Hilti (Suomi) Oy, Karelics Oy, Baumotorin ja Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr. Tapahtumassa demonstroidaan työmaaolosuhteissa erilaisia rakentamiseen tarkoitettuja robotteja ja robottien käyttötapoja. Itse otamme tapahtumaan mukaan jykevän robottikoiramme Mestarin, Maria Ruottinen kertoo.

– Tapahtumassa sinulla on mahdollisuus nähdä käytännössä, miten robotteja voi hyödyntää rakentamisessa. Tarkoituksena on parantaa rakennusalan opiskelijoiden, ammattilaisten ja aiheesta kiinnostuneiden osaamista ja tietoisuutta rakentamisrobotiikkaan liittyen. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle!

Tapahtumamainoksen voit kurkata tämän sivun alalaidasta.

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Lisää probotiikkaa:

Jutussa mainitut yhteistyökumppanimme:


Takaisin ylös