European Robotics Forumilla keskusteltiin robotiikkateknologian tulevaisuudesta

3.4.2023

Lähikuvassa kaksi miestä ja hymyilevä huppu päässä oleva nainen seisovat rakennuksen edessä. Taustalla sininen taivas.

Probot-tiimin Antti, Maria ja Matti viettivät maaliskuussa kolme päivää Tanskassa ERF2023 eli European Robotics Forum 2023 -tapahtumassa. Mitä uutta tietoa eurooppalainen robotiikkateknologian tutkimuskonferenssi tarjosi tänä vuonna alan kuumimmista trendeistä? Mitä yhteistä on Oululla ja Odensella? Entä miten Maria & The Brothers -niminen kokoonpano liittyy robotiikkaan?

ERF2023 kokosi jälleen yhteen kaikki merkittävät robotiikka-alan toimijat Euroopasta, joten ilman muuta mekin olimme mukana! Kyseessä on tärkeä vuosittainen tapahtuma, joka tarjoaa eurooppalaiselle robotiikkayhteisölle tilaisuuden keskustella teknologian mahdollisuuksista ja ajankohtaisista teemoista. Tänä vuonna ERF järjestettiin Odensessa, Tanskassa maaliskuun puolivälissä. Tapahtumaan osallistui noin 900 robotiikka-alan toimijaa 30 eri maasta.
Probot oli mukana European Robotics Forumilla nyt jo 12. kerran. Tiimistämme tapahtumaan osallistui kolmeksi päiväksi Matti ja Antti Tikanmäki sekä Maria Ruottinen.

Kolmikon saapuessa Odenseen taivaalta tuli vaakatasossa rännänsekaista vettä.

– Saimme siis lämpimän vastaanoton, Maria nauraa.

– Siinä räntäsateessa kastuessa tuli hyvin kotoisa olo. Kannatti pakata shortsit mukaan, Matti lisää virnistäen.

Hämärästi valaistussa auditoriossa istuu paljon ihmisiä.
Copyright ERF2023

Kohti seuraavan sukupolven teknologioita

Matti on toivottu puhuja monissa tapahtumissa, eikä ERF2023 ollut poikkeus. Tapahtumassa pidettiin Centria-ammattikorkeakoulun isännöimä työpaja, jonne Mattikin oli valittu pitämään esitys. Työpaja liittyi XR-teknologian eli laajennetun todellisuuden mahdollisuuksiin robotiikan hallinnassa ja koulutuksessa. Matin esitys keskittyi laajennetun todellisuuden hyödyntämiseen teollisuusrobotiikan hallinnassa.

– Teolliset tuotantomenetelmät menevät koko ajan eteenpäin. Samalla ne tuottavat prosessista entistä enemmän dataa. Tämän valtavasti kasvavan tietomäärän ja kokonaisuuksien hallinta vaatii uudenlaisia käyttömenetelmiä. Laajennetun todellisuuden työkalut ja muut nykyaikaiset teknologiat ovat hyvin toimiva ja erittäin tehokas tapa viedä tuotantoautomaatiota kohti seuraavan sukupolven teknologioita, Matti vinkkaa.

– Tapahtumassa minut yllätti se, että monilla alan toimijoilla laajennetun todellisuuden hyödyntäminen on vasta suunnitteluvaiheessa tai lähitulevaisuuden suunnitelmassa. Meillä Probotilla ja pitkäaikaisella yhteistyökumppanillamme Centrialla XR-teknologia on jo otettu käyttöön ja sitä on hyödynnetty monin eri tavoin.

Tilassa istuu yleisöä selin kameraan. Tilan etuosassa valkokangas, jonne heijastettu esitysdia. Valkokankaan läheisyydessä seisoo parrakas mies. - ERF2023
ERF2023-tapahtumassa pidettiin Centria-ammattikorkeakoulun isännöimä työpaja, jossa Matti piti esityksen laajennetun todellisuuden hyödyntämisestä teollisuusrobotiikan hallinnassa.

Peltorobotiikka, tekoäly ja muut kuumimmat trendit

Turhaan ei puhuta siitä, että teknologia yleistyy kovaa vauhtia. Jopa meidän tiimiläisillemme yllätyksenä tuli kuitenkin se, miten nopeaa kehitysvauhti todellisuudessa onkaan. Matin mukaan hämmästyttävän monella toimijalla oli tapahtumassa esimerkiksi käveleviä mobiilirobotteja. ERF2023-tapahtuman perusteella robotiikkateknologian yksi tämän hetken kuumin trendi liittyy peltoautomaatioon, sillä myös peltorobotiikka kehittyy vauhdilla.

– Tämä tuli tapahtumassa esille hyvin monessa kohdassa. Toki myös tekoälystä puhuttiin paljon. Vaikutti siltä, että tekoälyyn liittyvät haasteet ja uhkakuvat tunnistetaan hyvin. Keskustelua käytiin kuitenkin erityisesti sen ympärillä, mitä kaikkea tekoäly mahdollistaa ja miten sitä voidaan hyödyntää oikeastaan ihan joka paikassa, Matti lisää.

Tämän päivän ja lähitulevaisuuden kuumimmat trendit robotiikan saralla ovat European Robotics Forum 2023 -tapahtuman perusteella tiivistetysti:

  • Käytön helppous
  • Fyysisten robottien uudelleenohjelmoitavuus
  • Digitaalisten kaksosten ja laajennetun todellisuuden mahdollisuudet
  • Peltoautomaation ja -robotiikan kehittäminen
  • Tekoälyn hyödyntäminen kaikkiin edellisiin aiheisiin

Maria & The Brothers

Matti, Antti ja Maria ovat yhtä mieltä siitä, että ERF2023-tapahtuman kaikki järjestelyt toimivat erittäin hyvin. Maria iloitsee erityisesti tapahtuman yhteisöllisyydestä ja uusista kontakteista.

– Euroopan robotiikkatoimijoiden yhteisöllisyys tuli tapahtumassa hyvin esille. Monet keskustelut lähtivät liikkeelle siitä näkökulmasta, että mitenkäs me voisimme tehdä keskenämme yhteistyötä. Tapahtumassa vallitsi vahva yhteenkuuluvaisuuden tunne kautta linjan, Maria kiittelee.

Pinkki housuinen nainen tapaa ERF2023 -messuosastolla unitreen b1 -mallin robottikoiran
Probot-tiimiläiset pääsivät vihdoinkin tapaamaan kasvotusten robottikoirapartnerimme Unitreen kanssa. Kuvan jämäkämpi robottikoiramalli B1 kuuluu myös edustukseemme. ”Isännäksi” tituleerattu Unitree B1 soveltuu haastaviin, ulkomaastossakin järjestettäviin tehtäviin mm. maatalouden, teollisuuden, tutkimuksen sekä turva- ja pelastustoimien tarpeisiin.

Koko porukan mielestä yksi tapahtuman kohokohta oli se, kun he pääsivät vihdoinkin tapaamaan kasvotusten robottikoirapartnerimme Unitreen kanssa. Mariaa hymyilyttää kertoessaan, että Unitreen porukka oli antanut heille tapaamisen yhteydessä osuvan lempinimen ”Maria & The Brothers”.

– Saimme myös satakunta uutta kontaktia tai jopa potentiaalista yhteistyökumppania omaan verkostoomme. Lisäksi robottikoirasta oltiin hyvin kiinnostuneita ja saimmekin siltä tontilta useamman liidin.

Probot on edelläkävijä

Matkalaisten mieltä lämmitti Probottia kohtaan osoitettu positiivinen palaute. European Robotics Forumilla porukka vaikutti arvostavan todella paljon kaikkea sitä, mitä Probot on tähän asti tehnyt ja saanut aikaan.

– Kansainvälinen kenttä näkee, että meillä on paljon arvokasta osaamista. Myös moniosaaja-roolimme tuli esille hyvin monessa kohdassa. Toimintatapamme selvästi vakuutti. On nykyaikaa, että yhdeltä luukulta voi kysyä ratkaisua moneen haasteeseen, ja juuri tätä me olemme aina asiakkaillemme tarjonneet. Tapahtumasta saatu positiivinen palaute jäi ehdottomasti ohjaamaan omaa toimintaamme, Matti ja Maria kiittelevät.

– Myös Suomen Robotiikkayhdistystä kehuttiin useassa paikassa aktiiviseksi, Maria lisää.

Positiivisen palautteen lisäksi Matti on kiitollinen myös tapahtumassa saamastaan ahaa-elämyksestä: Probot surffaa ihan oikeasti robotiikan aallonharjalla, mutta ei tietenkään ole siellä yksin.

– Olemme kuitenkin Euroopan mittakaavassa hyvin vahva tekijä jo nyt. Meillä on vaikuttavat partnerit, laaja ja vahva osaaminen sekä vankka kokemus alalta. Teknologisessa toteutuksessa olemme ehdottomasti siellä moderneimmassa päässä, Matti iloitsee.

Kansainvälinen kenttä näkee, että meillä on paljon arvokasta osaamista. Myös moniosaaja-roolimme tuli esille hyvin monessa kohdassa. Toimintatapamme selvästi vakuutti. On nykyaikaa, että yhdeltä luukulta voi kysyä ratkaisua moneen haasteeseen, ja juuri tätä olemme aina asiakkaillemme tarjonneet.

Matti & Maria

Oululla ja Odensella paljon yhteistä

Sen lisäksi, että European Robotics Forum keskittyy robottiteknologian tulevaisuuteen, huomioitiin tänä vuonna myös Odensen kehitystä robottikaupunkina. Odense on nimittäin kohonnut viimeisen 10 vuoden aikana yhdeksi maailman johtavista robotiikkakeskuksista ja julistautunut haluavansa olla tänä vuonna maailman paras robottikaupunki. Matin, Marian ja Antin ensimmäinen kontakti Odensen robotteihin tapahtui jo rautatieasemalla, sillä paikalla oli robotti opastamassa kaupunkiin saapuvia.

– Odense on kovassa kasvuvaiheessa oleva teknologiakaupunki, joka on myös brändännyt itsensä hyvin robottikaupungiksi. Minusta Odensella ja Oululla on hyvin paljon yhteistä: Molemmat ovat vetovoimaisia yliopistokaupunkeja, joiden vaikuttava teknologiaosaaminen ja vahva pyöräilykulttuuri ovat selkeästi näkyvillä. Toki Odensen vahvuus on erittäin suotuisa sijainti Keski-Euroopan kupeessa. Odensessa kuitenkin tuulee vähintään yhtä paljon kuin Oulussa – ja aina on vastatuuli, Matti naurahtaa.

Robotiikkatoimijoiden yrityshautomo ja niin sanottu ”Odensen malli” tekivät vaikutuksen Probot-tiimiläisiin Tanskassa. Kyseessä on liiketoimintamalli, jossa muodostetaan klustereita eli niin ikään toisiaan vuorovaikutteisesti tukevien toimialojen keskittymiä. Odensessa näiden robotiikkaan liittyvien klustereiden tarkoitus on saada nopeasti tuotteita markkinoille jakelijoiden kautta, jolloin tuotetta valmistava yritys vetäytyy itse täysin myymästä tuotteita loppuasiakkaalle.

– Nämä tuotantoklusterit olivat Odensessa vahvasti näkyvillä, Maria kertoo.

Ilon kautta!

Kun Maria & The Brothersilta kysyy, minkälaisia tanskalaisia asioita ja tapoja he mielellään ujuttaisivat Suomeen, on ensimmäinen vastaus ”tanskalainen ruoka”. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä myös siitä, että tanskalainen positiivinen toimintakulttuuri on ihan omaa luokkaansa.

– Kulttuuri on hyvin omaleimaista. Asiat otetaan aina vähän ilon kautta. Tanskalaisilla on kevyempi ja positiivisempi tapa suhtautua ihan kaikkiin asioihin, ja asioita käsitellään ylipäätään aika rennolla otteella.

– Kaikissa keskusteluissa sai olla tarkkana, että mikähän tässä lauseessa on se piilovitsi. Toisaalta, eipä se paljon eroa oman tiimimme tavasta kommunikoida keskenään, Matti nauraa.

Lähikuva junassa istuvasta naisesta, joka katsoo ulos junan ikkunasta. Naisen edessä pöydällä läppäri ja käyntikortteja. - ERF2023
Tapahtumaa jälkikäteen muistellen Maria iloitsee erityisesti vahvasta yhteisöllisyydestä ja uusista kontakteista.

Kiitos ERF2023!

Lisätietoja – ERF2023

Jos haluat lukea ERF:stä lisää ja tiimimme ajatuksia ennen reissua, kurkkaahan blogipostauksemme ”Olemme mukana European Robotics Forum -tapahtumassa Tanskassa 14.-16.3.2023”.
Tutustu tapahtumaan ERF2023 -sivustolla.

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Takaisin ylös