Mobiilirobotiikan mahdollisuudet

5.7.2022

Kuvassa kolme erilaista mobiilirobottia.

Mobiilirobotit eli liikkuvat robotit ovat osa modernisoituvaa maailmaa. Tuotannon automatisoinnin ja optimoinnin myötä raskaat ja toistuvat työt ulkoistetaan roboteille. Näin ihmiset vapautuvat inhimillisempiin ja luovuutta vaativiin tehtäviin. Mutta mitä mobiilirobotit ovat ja mihin niitä hyödynnetään?

Mobiilirobotti on robotti, joka pystyy liikkumaan autonomisesti ympäristössään. Hyödylliset mobiilirobotit ovat suunniteltu optimoimaan prosesseja, jotka ovat ihmisille vaarallisia tai toistuvia.

”Kun robottiin tuodaan mobiliteetti, saadaan laajennettua paljon käytettävyyttä. Äärimmillään käytettävissä on koko ilmatila ja maaperä sekä enenevässä määrin myös vesistöt.” Matti Tikanmäki summaa.

Mobiilirobotin koot vaihtelevat kahvipaketista kaivinkoneisiin. Maassa liikkuvat mobiilirobotit ovat varusteltu pyörillä, telaketjuilla tai jaloilla. Tavaroiden kantamisen lisäksi ne voivat työntää erilaisia kärryjä ja vetää vaunuja. Kulkiessaan robotti voi luoda ympäristöstä kartan ja sen navigoinnin apuna voidaan käyttää tablettia tai tietokonetta. Usein robotti ohjelmoidaan kulkemaan autonomisesti tiettyjä reittejä, joilla se suorittaa erilaisia tehtäviä. Tehtävät voivat olla esimerkiksi tavaroiden kuljetusta ja tyhjien pakettien vientiä määrättyihin paikkoihin.

Mobiilirobotit raivaavat tietänsä myös kuluttajien arkeen. Robotti-imurit ja -ruohonleikkurit sekä taivaalla pörräävät kuvauskopterit eli dronet ovat yleistyneet nopeasti. Olet ehkä myös nähnyt uutisissa ruokakuljetuksia hoitavan robotin? Nämä kaikki laitteet ovat mobiilirobotteja. Suurin osa ihmisistä onkin jo tutustunutkin mobiilirobotiikkaan, vaikkei termiä heti tunnistaisikaan. Toistaiseksi yleisimpiä mobiilirobotteja teollisuudessa ovat pääosin kuljettamiseen tarkoitetut hiukan laatikkoa muistuttavat robotit, joita hyödynnetään eniten sisälogistiikassa. Tällöin tehtävänä voi olla esimerkiksi valmiiden tuotteiden kuljettaminen varastoon. Mobiilirobotit yleistyvät myös maataloudessa, esimerkiksi viljelyn automatisoinnissa ja logistiikassa. Käyttötarkoituksia ja kohteita on lukemattomia, ja tulevaisuudessa mobiilirobotteihin voi törmätä yhä useammin. Tiesitkö, että myös robottikoira kuuluu mobiilirobottien perheeseen?

Robottikoira juoksee asfaltilla
Myös robottikoira on mobiilirobotti.

Mobiilirobottien käyttö

Mobiilirobottiin voidaan asentaa erilaisia ympäristön havainnointikyvyn mahdollistavia antureita kuten kameroita ja lasereita. Niiden ansiosta mobiilirobotit osaavat väistää esteitä ja ihmisiä. Robotille ei siis välttämättä tarvitse järjestää omaa tilaa tai käytävää, vaan se voi toimia yhteisissä tiloissa työntekijöiden kanssa. Vaikka mobiilirobotti osaakin väistää esteitä, se ei välttämättä pysty siirtämään niitä. Tehtaalla tulee siis olla työntekijöitä, jotka ovat perehdytetty mobiilirobotin käyttöön. Ihmisen apua saatetaan tarvita esimerkiksi tilanteessa, jossa robotin reitillä on este eikä kiertoreittiä ole.

Saatat ajatella, että mobiilirobotti on liian haastava ja monimutkainen käyttää. Todellisuudessa useimpien mobiilirobottien käytön opettelu on onneksi nopeaa ja helppoa, ja siihen kannattaakin perehdyttää useampi työntekijä. Robottia ohjelmoidessa sille opetetaan reittejä ja tehtäviä, joita voidaan lisätä ja poistaa tarpeen mukaan. Mobiilirobottia voi siis hyödyntää useaan eri tehtävään tuotannon tarpeiden mukaan. Robotin järjestelmä voidaan integroida tuotantoon, ja automaation avulla robotti suorittaa tehtäviä halutussa järjestyksessä. Vuorokauden ympäri toimiva robotti hakeutuu itse lataukseen akun ollessa vähissä.

Katso videolta, miten Probot Oy:n oma Dolly-mobiilirobotti kulkee erilaisissa ympäristöissä.

Robottihankinnalla hyviä tuloksia

Mobiilirobottien, niin kuin muunkin robotiikan ja automaation avulla ihmiset voidaan vapauttaa liian vaarallisista ja kuluttavista työtehtävistä inhimillisempiin tehtäviin. Yhä harvempi hakeutuu enää työhön, joka on liian raskasta ja toistuvaa. Tuotannon automatisoinnilla ja optimoinnilla on positiivinen vaikutus niin henkilöstön työhyvinvointiin ja ergonomiaan kuin tuotannon tehokkuuteen.

Työntekijöiden rasitusvammat ja sairauspoissaolot voivat vähentyä huomattavasti, kun raskaimmat työtehtävät siirretään robotille. Ketterät ja kestävät mobiilirobotit voivat tehdä töitä vuoden jokaisena päivänä ja mihin kellonaikaan tahansa. Mobiilirobotti voi siis maksaa itsensä hyvinkin nopeasti takaisin. Säännöllisellä kunnossapidolla ja huolto-ohjeiden noudattamisella varmistetaan robotin toiminta pitkällä tähtäimellä.

MobiiliProbotiikkaa

Me Probot Oy:lla tarjoamme mobiilirobottien suunnittelua ja valmistusta sekä Omronin mobiilirobottien integrointia osaksi tuotantoa. Olemme myös Unitreen robottikoirien jälleenmyyjä Euroopassa. Toimimme mielellämme kumppaninasi, jos haluat kartoittaa mobiilirobotiikan mahdollisuuksia omassa toiminnassasi.

Yksi valmistamistamme räätälöidyistä mobiilirobottialustoista on tutkimuskäytössä Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Robotti on suunniteltu liikerata- ja reittitutkimusta varten. Robottia käytetään erilaisten liikuteltavien teknologioiden tutkimisessa ja testaamisessa. Integroimme yhdelle asiakkaallemme myös Omronin mobiilirobotin hoitamaan tehtaan logistiikkaa testauksen ja tuotannon välillä. Robotti kuljettaa kärryjä, joihin materiaalit kuormataan varastossa. Mobiilirobotin käyttöliittymä toteutettiin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lue lisää Referenssit-sivulta.

Omronin mobiilirobotti
Omronin mobiilirobotin voi integroida osaksi tuotantoa.

Voisitko sinä hyötyä mobiilirobotiikasta?

Robotin hankkiminen kannattaa, jos tuotannossa on ihmiselle yksitoikkoisia, toistuvia, kuluttavia ja raskaita tehtäviä. Jos tavoitteena on lisätä tuotantoon tarkkuutta, nopeutta ja tasaista laatua sekä parantaa työhyvinvointia, on robotille varmasti paikkansa. Kannattaa pohtia, mitkä tehtävät robotille voisi ulkoistaa ja missä tehtävissä työntekijöiden potentiaalia voidaan hyödyntää inhimillisemmin. Riippuen automatisoitavan tehtävän sisällöstä, voimme suositella siihen joko mobiilirobottia, teollisuusrobottia tai cobottia (lue aikaisempi postauksemme Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti).

Me Probotilla toteutamme juuri sinun tarpeidesi mukaan yksilöidyt robotiikka- ja automaatioratkaisut.

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Takaisin ylös