Joulutervehdys – Probotiikan vuosi 2023

13.12.2023

Mies istuu työkoneensa äärellä ja nauraa sivulle katsoen.

Uusi vuosi lähestyy, ja on aika summata kuluneen vuoden tapahtumia. Probotin puolelta voimme todeta, että vuosi 2023 on ollut täynnä vauhtia, virtaa ja visiota!

Vuosi 2023 on tuonut Probotille paljon uutta ja olemme jatkaneet kasvua koronakurimuksen heittämien haasteiden jälkeen. Vuoden isoimmiksi kohokohdiksi nousevat uuden kokoonpanohallimme Avoimet ovet- tapahtuma ja ensimmäisen oman robottituotteemme Dollyn julkistus Teknologia 23 -messuilla. Ehkäpä pääsimme tapaamaan sinutkin jommassakummassa tapahtumassa – tai joissain niistä monista muista, joissa olemme tänä vuonna olleet mukana?

Vuoden aikana olemme saaneet tärkeitä uusia asiakkuuksia useille eri liiketoiminta-alueillemme niin asiantuntijaprojekteihin, laiterakennukseen, tuotemyyntiin kuin robottien integrointiin teollisuudessa. Olemme vahvistaneet kansainvälistä toimintaamme tekemällä kahdelle suomalaiselle yritykselle robottisolut, joiden käyttöönotto ja koulutus tapahtui heidän ulkomaisten asiakkaiden tehtailla Kanadassa ja Meksikossa. Tuttuun tapaan olemme myös olleet mukana useassa EU-hankkeessa, joista lisää alempana.

Kuvassa ohjelmistokehittäjämme Jussi Ollila vuonna 2023 toteuttamamme lavausrobottisolun edessä.
Kuvassa ohjelmistokehittäjämme Jussi Ollila toteuttamamme lavausrobottisolun edessä.

Probot-tiimi jatkaa kasvuaan

Probot-tiimimme on myös kasvanut kolmella uudella huipputekijällä. Joukkoomme liittyi tuotantoinsinööri Risto Kotajärvi, ohjelmistokehittäjä Aki Panuma sekä Mekaniikkasuunnittelija Mika Taskila. Kuka heistä pystyy varautumaan kaikkeen ja kuka osaa ajaa kolmella sähköpotkulaudalla yhtä aikaa? Lukaise henkilöesittelyistä sivuiltamme!

Vuosi 2023 toi joukkoomme uusia tiimiläisiä: Risto Kotajärvi (vas.), Mika Taskila ja B1-robottikoiran vierellä Aki Panuma.
Vuosi 2023 toi joukkoomme uusia tiimiläisiä: Risto Kotajärvi (vas.), Mika Taskila ja B1-robottikoiran vierellä Aki Panuma.

Niin tänä kuin ensi vuonnakin toimimme edelleen KUKA Official System Partnerina ja OMRON Certified Partnerina. Myös yhteistyömme Cajo Technologiesin kanssa jatkuu, ja toimimme Unitree Robotics:in robottikoirien edustajana. Lisäksi olemme aloittaneet tiiviimmän yhteistyön kanadalaisen Kinovan kanssa ja toimimme heidän käsivarsirobottien jälleenmyyjänä. Kinovan käsivarsirobotit soveltuvat hyvin liitettäväksi esimerkiksi Dolly™ mobiilirobottiimme.

Dollyn tähti loistaa

Kröhöm, saammehan vielä kertoa sinulle hiukan monipuolisesta Dolly™ mobiilirobotistamme?

Tämä pitkäjänteisen kehitystyömme tulos on helposti räätälöitävä mobiilirobotti, joka liikkuu ketterästi toimistolla, tehdasympäristössä, sisätiloissa ja ulkona. Rampit ja pienet kynnyksetkään eivät ole Dollylle liian kiperä haaste. Voisiko Dolly™ ratkaista sinunkin haasteitasi logistiikkaan, jakeluun, keräilyyn, tarkastukseen, ylläpitoon tai mittaamiseen liittyen?

Lisätietojen ohella suosittelemme kurkistamaan Dollyn esittelyvideon nettisivuiltamme. Loistavan vastaanoton saaneen videon toteutuksesta vastasi pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Huuru Media. Kiitoksen ansaitsee myös eriste- ja akustiikkaratkaisujen ammattilainen Ewona Oy, jonka tiloissa saimme käydä Haukiputaalla kuvaamassa.

Dolly™ on loistava työkaveri. Kuvassa Dollyn kanssa ohjelmistokehittäjämme Aki Panuma vuonna 2023.
Dolly™ on loistava työkaveri. Kuvassa Dollyn kanssa ohjelmistokehittäjämme Aki Panuma.

EU-projektit robotiikan rajapinnoilla

Toimimme EU-hankkeissa linkkinä tutkimusmaailman ja teollisuuden välillä. Kehitämme ja luomme yhdessä muiden eurooppalaisten huippuasiantuntijoiden kanssa uusimpia teknologisia ratkaisuja, joiden avulla voimme luomme kestävämpää tulevaisuutta.

Tänä vuonna päättyneistä EU-projekteista voisimme mainita mielenkiintoisen MIND4MACHINES-hankkeen alaisen RIM-projektin, jossa tutkittiin teollisten prosessien automatisointia erityisesti sorminäppäryyttä vaativissa tehtävissä. Projektissa hyödynsimme Kinovan käsivarsirobottia, Siemensin monisormitarttujan prototyyppiä ja MAGOSin haptista ohjainhansikasta.

FlexiGroBots-hankkeessa kehittämäämme peltorobottia sovellettiin mm. rehuviljelyn rikkakasvin hierakan poistoon.

RIM-projektissa, vuonna 2023, hyödynsimme ihmiskättä mukailevaa tarttujaa.
RIM-projektissa hyödynsimme ihmiskättä mukailevaa tarttujaa.

Tänä vuonna alkoi myös kaksi uutta EU-hanketta. Agrarsense-hankkeessa keskitymme pienentämään kasvihuonetuotannon ympäristövaikutuksia kasvihuoneautomaation ja roboteilla tapahtuvan kasvihuonelogistiikan tehokkaammalla hallinnalla.

Ajankohtaisessa ja merkittävässä Recirculate-hankkeessa taas päätavoitteena on tehostaa sähköautojen akkujen elinkaarta. Hankkeessa selvitämme yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa, voidaanko akkujen kuntotarkastus tehdä automaation, etäohjatun robotiikan ja sensoritekniikan avulla, ja toteutamme näitä teknologioita hyödyntävä akunpurkamissolun.

Voit lukea lisää EU-projekteistamme nettisivuillamme ja blogissamme.

Kiitos ja kumarrus!

”Vuosi 2023 on ollut monella tavalla taas hienompi ja upeampi, kuin aiemmat! Olemme saaneet vahvistettua tiimiämme jälleen uusilla osaajilla, päässeet toimittamaan ensimmäistä kertaa robotiikkaa Euroopan ulkopuolelle ja ennen kaikkea lanseerasimme oman mobiilirobottimme Dollyn! Odotamme jo innolla tulevaa vuotta 2024.”

Matti Tikanmäki
Toimitusjohtajamme Matti leikkasi juhlallisesti sinettinauhan uuden hallimme avajaisissa vuonna 2023. Tapahtuma oli menestys, ja uusi halli on tarjonnut meille entistä paremmat mahdollisuudet suurten projektien toteutukseen.
Toimitusjohtajamme Matti leikkasi juhlallisesti sinettinauhan uuden hallimme avajaisissa. Tapahtuma oli menestys, ja uusi halli on tarjonnut meille entistä paremmat mahdollisuudet suurten projektien toteutukseen.

Haluamme kiittää lämpimästi yhteistyökumppaneitamme ja asiakkaitamme vuodesta 2023. Yhdessä olemme saavuttaneet hienoja asioita, ja odotamme jo kovasti uutta, alkavaa vuotta. Jatkakaamme yhteistä matkaamme myös ensi vuonna!

Probotin tiimi toivottaa sinulle rauhallista joulua ja ja intoa täynnä olevaa uutta vuotta! Nähhään taas ensi vuonna – uusin seikkailuin ja projektein!

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Takaisin ylös