Robotti parantaa työturvallisuutta ja ergonomiaa

30.11.2021

Nainen ja mies seisoo teollisuusrobotin edessä

Pattijoen Kalustetekniikan toimitusjohtaja Tommi Pekkala ja pakkaaja Satu Sorola kehottavat luopumaan turhista ennakkoluuloista ja suhtautumaan robottien mukanaan tuomaan teknologiaan uteliaisuudella. Heidän mukaansa robotti on mitä mainioin tuotannon apuväline, jonka voi hyvin antaa hoitaa linjaston yksitoikkoisimmat ja raskaimmat työt. Työyhteisön hyvinvointi ja työturvallisuus paranevat samalla kun tuotanto tehostuu.

Keittiökalustekomponentteja valmistava Pattijoen Kalustetekniikka Oy on 1990 perustettu perheyritys. Raahen kupeessa Pattijoella sijaitseva yritys valmisti aikoinaan keittiöitä taloihin, mutta on sittemmin siirtynyt täysin komponenttien valmistukseen.

–Valmistamme korkealuokkaisia, täysin valmiiksi koneistettuja kokoamisvalmiita keittiö-, komero- ja wc-kalusteiden runko- ja kalustekomponentteja. Asiakkaitamme ovat esimerkiksi kiintokalusteiden valmistajat, asennusurakoitsijat ja tukkuliikkeet, Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n toimitusjohtaja Tommi Pekkala kertoo.

–Olemme luotettava kumppani. Toiminta-ajatuksenamme onkin, että se mikä luvataan, se pidetään. Panostamme ennen kaikkea toimitusvarmuuteen, laatuun ja joustavuuteen.

Vaakakupissa ergonomia ja työturvallisuus

Pattijoen Kalustetekniikka Oy elää voimakasta kasvukautta: Tilauskanta on tuplaantunut muutaman vuoden takaisesta, ja asiakkaita on nykyään ympäri Suomen aina Ruotsiin ja Viroon asti. Myynnin voimakas kasvu johti ajatukseen tuotannon tehostamisesta. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy siihen, miksi yrityksessä alettiin harkita investointia pakkaamon robottisoluun. Vaakakupissa painoi Pekkalan mukaan myös työntekijöiden ergonomia ja työturvallisuus.

–Pakkaamossa paketit ovat painavia. Raskaimmat komponenttipaketit voivat painaa jopa 30 kiloa ja vaativat siksi usein kaksi ihmistä nostamaan niitä. Robotilla työtä on mahdollista tehostaa. Samalla suojataan myös työntekijöitä, kun robotti hoitaa linjaston raskaimman ja yksitoikkoisimman työn.

Mies hymyilee KUKA -robotin edessä Probot -huppari yllään.
Probot Oy:n automaatioinsinööri Toni Autio vastasi Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n robottisolun sähkösuunnittelusta, ohjelmoinnista ja toteutuksesta.

Räätälöityjä ratkaisuja

Probot Oy suunnitteli ja toteutti Pattijoen Kalustetekniikka Oy:lle tuotantokäyttöön robottisolun KUKAn teollisuusrobotilla.

–Robottisolu sijoitettiin pakkauslinjaston päähän lavaamaan valmiita tuotteita, joita on noin 400 erilaista. Teollisuusrobotin ja kuljettimen lisäksi soluun sisältyy myös viivakoodinlukija sekä tarratulostin ja -liimain, Probot Oy:n automaatioinsinööri ja projektista vetovastuussa ollut Toni Autio kertoo.

–Ehdotimme soluun tarratulostinta ja -liimainta, jotta pakkauksissa on valmiiksi vaaditut tunnistetarrat ennen kuin ne järjestetään kuljetusta varten lavoille. Näin robotti pystyy hoitamaan koko työvaiheen itsenäisesti.

Teollisuusrobottiin suunniteltiin myös Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n tarpeisiin räätälöity tarttuja. Tarttujan toiminta perustuu alipaineella toimiviin vaahtomuovitarraajiin.

–Tarttujan oteleveyttä voidaan mukauttaa automaattisesti kappaleen mukaan tarraajien sijaintia säätämällä ja tarpeen mukaan voidaan käyttää joko kahta, kolmea tai neljää vaahtomuovitarraajaa. Tarttujassa on myös mittaava laseranturi, jonka avulla robotti mittaa lavan tai pinon todellisen korkeuden ja osaa asettaa kappaleen aina oikealle korkeudelle, suunnitteluinsinööri Eetu Koskela täsmentää.

Mies katsoo kameraan ja pitelee kättään robotin tarttujalla
Probot Oy:n suunnitteluinsinööri Eetu Koskela suunnitteli teollisuusrobottiin Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n tarpeisiin räätälöidyn tarttujan.

Robotti säästää aikaa ja työntekijöiden selkää

Pekkalan mukaan robotin avustama työvaihe pakkaamossa hoituu nyt yli puolet nopeammin kuin ennen. Lisäksi robottisolu parantaa niin työntekijöiden ergonomiaa ja työturvallisuutta kuin myös tuotannon energiatehokkuutta.

Robotin mukanaan tuoma hyöty on havaittu myös pakkaamon työntekijöiden puolesta. Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n pakkaajana työskentelevä Satu Soronen osallistui robottisolun hankinnan suunnitteluun, ja on aidosti iloinen lopputuloksesta.

–Pakkaamon puolella työ on ollut jatkuvaa tekemistä. Olemme useamman kerran yrittäneet tehdä tuotteita valmiiksi varastoon, mutta sinne asti ne eivät ole koskaan ehtineet. Uusia tilauksia tulee jatkuvasti.

Vaikka robottisolu on ollut käytössä vasta vähän aikaa, Sorosen mukaan eron huomaa jo nyt. Robottisolu todellakin tehostaa toimintaa ja säästää myös työntekijöiden selkää.

–Kyllähän yksitoikkoinen, raskaiden kuormien nostaminen tuntui myös kropassa. Joinakin päivinä jouduin kyykkäämään jopa kahdeksan tuntia päivässä. Nyt kun robotti hoitaa raskaimman työn, selkä kiittää.

Robotiikan merkitys kasvaa tulevaisuudessa

Pattijoen Kalustetekniikka Oy lähestyi robottisolun hankintaan liittyen Probot Oy:ta, koska olivat aikaisemminkin tehneet kanssamme yhteistyötä robottisolun suunnittelun merkeissä. Tuolloin robottisolua ei kuitenkaan toteutettu käytännön syistä, mutta parin vuoden sisään tähänkin projektiin Pekkalan mukaan mitä todennäköisemmin vielä palataan. Hän uskookin, että Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n osalta robotiikan merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

–Tällaisia isoja linjaratkaisuja emme välttämättä tee enää lisää, mutta pienemmillä robottisoluilla on varmasti paikkansa tuotannossa.

Pekkalan ja Sorosen mukaan yhteistyö Probot Oy:n kanssa sujui mukavasti ja valituista ratkaisuista oli helppo olla yhtä mieltä.

–Odotin robottisolua kovasti, ja kaikki vaikuttaa hyvältä. Opin robotin käytöstä uutta jatkuvasti. Olen ollut tosi tyytyväinen, Soronen kertoo.

Teollisuusrobotti tarttumassa nostamaan hihnalta levypinoja.
Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n pakkaamon uusi robottisolu sisältää Kukan teollisuusrobotin lisäksi tarttujan, kuljettimen, viivakoodinlukijan sekä tarratulostimen ja -liimaimen.

”On hyvä, että firma kehittyy”

Pattijoen Kalustetekniikka Oy:n pakkaamon robottisolu on tuonut mukanaan paljon positiivisia asioita.

–Itselle se on tuonut ainakin lisää osaamista. On hyvä, että firma kehittyy koko ajan. Lisäksi olemme tehneet robotin myötävaikutuksesta muitakin uudistuksia. Saimme pakkaamoon uuden tietokoneen ja olemme järjestelleet hylly- ja varastopaikkoja uusiksi niin, että saisimme koko pakkaamon toimivammaksi. Nämä ovat pieniä asioita, mutta voivat loppujen lopuksi tehostaa toimintaa paljonkin. On mukavaa, että olen saanut olla itsekin mukana kehittämässä toimintaa, Soronen kiittelee.

–Lisäksi robotin ansiosta pakkaamosta lähtee nyt paljon siistimpiä komponenttipinoja, joissa kaikki kulmat ovat kohdillaan. Kulmasuojat on nyt paljon helpompi asentaa, kun pinot ovat suoria. Ovathan tällaiset siistit ja tasaiset pinot myös mukavampi lähettää asiakkaalle.

Robotti on ennen kaikkea apuväline työntekijöille

Tommi Pekkala on sitä mieltä, että jos jokin ihmiselle raskas tai yksitoikkoinen työvaihe on mahdollista toteuttaa robotilla, se kannattaa toteuttaa robotilla.

–Jos yrityksessä harkitaan robottisolun hankintaa, ei sen suhteen kannata viivytellä. Robotista voi olla iso apu. Kun sopiva yhteistyökumppani on löytynyt, kannattaa tuoda mahdollisimman kattavasti ja perusteellisesti esille sitä, minkälaiseen työhön robottia tarvitaan.

–Ennakkoluuloinen ei kannata olla. Robotti on ennen kaikkea apuväline työntekijöille, eikä se ole viemässä kenenkään töitä. Ihmisille on kuitenkin yhtä ja toista muuta tekemistä. Robottikaan ei voi kuitenkaan tehdä kaikkea, Soronen vinkkaa.

Robottisolua harkitseville Pekkala muistuttaa vielä, että hankintaan voi olla mahdollista saada ELY-keskuksen myöntämää kehitysavustusta.

–Tämän kokoluokan investoinneissa avustuksesta voi olla suuri apu.

Tutustu: Pattijoen Kalustetekniikka Oy

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Robottikoira juoksee asfaltilla

2.2.2023

Asiantuntijablogi

Robottikoira

10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta

Mies seisoo pöydän takana. Pöydällä on OMRONin yhteityörobotti, jota mies säätää.

12.4.2023

Asiantuntijablogi

Vievätkö robotit ihmisten työt?

Mies seisoo ison teollisuusrobotin vieressä sitä katsellen.

14.6.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti?

Kuvassa kolme erilaista mobiilirobottia.

5.7.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Mobiilirobotiikan mahdollisuudet

Takaisin ylös