10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta

2.2.2023

Robottikoira juoksee asfaltilla

Paljonko robottikoira maksaa? Mihin robottikoiraa käytetään? Katseita keräävä robottikoira herättää ihmisissä paljon mielenkiintoa, mutta luonnollisesti myös kysymyksiä. Listasimme nyt 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta – vastausten kera, totta kai!

Toimimme Unitreen robottikoirien jälleenmyyjänä Euroopassa ja olemme kiertäneet nelijalkaisten robottiemme kanssa maailmaa aina lähikaupoista ja -kouluista Itävallan robottikisoihin ja Pariisin messuihin. Vaikka robottikoira on suloinen ja hauskakin ilmestys, on se ennen kaikkea kuitenkin erittäin monikäyttöinen mobiilirobotti. Mihin robottikoiraa sitten käytetään? Entä mitä se maksaa? Lue alta 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta.

1. Mihin robottikoiraa käytetään?

Robottikoiran etu muihin mobiilirobotteihin verrattuna on neljän jalan varassa liikkuminen. Robottikoira pystyy liikkumaan myös vaikkapa portaissa sekä ylittämään esteitä, toisin kuin renkailla liikkuva mobiilirobotti.

  • Teollisuudessa robottikoiraa voidaan hyödyntää esimerkiksi sisä- ja ulkologistiikkaan. Tietyt mallit ovat erittäin kyvykkäitä hoitamaan logistiikkatehtäviä myös erilaisissa epätasaisissa maastoissa ja haastavissa olosuhteissa säässä kuin säässä. Tästä syystä robottikoira voidaan ottaa avuksi esimerkiksi katastrofialueilla logistiikan hoitamiseen.
  • Robottikoiraa voidaan hyödyntää myös erilaissa vartiointitehtävissä. Käytännön etuja aitojen ja alueiden vartioinnissa sekä muissa vartiointikierroksissa ovat mm. erilaiset ajastetut toiminnot sekä datan kerääminen ympäristöstä.

  • Vartioinnin ohella robottikoira soveltuu erinomaisesti myös valvontaan. Kun robottikoira varustetaan erilaisilla antureilla, sitä on mahdollista käyttää erilaisilla tarkistuskierroksilla, joita robotti voi suorittaa automaattisesti ja ajastetusti. Robottikoira pystyy tarkastelemaan kierroksen aikana erilaisia ympäristön ominaisuuksia, kuten vaikka kaasupitoisuuksia ja palokaasuja.

  • Lisäksi robottikoiraa voidaan käyttää erilaisiin paikannustehtäviin. Alueita voidaan ”haravoida”, jolloin robottikoira pyrkii löytämään halutulta alueelta tiettyjä kohteita sekä ilmoittamaan niiden sijainnin. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi vartiointiin liittyvät paikannukset tai onnettomuusalueiden kartoitukset.

Unitreen valikoimasta löydät useita robottikoiramalleja eri käyttötarkoituksiin sekä tarvittaessa myös erilaisia lisävarusteita. Esimerkiksi tämän postauksen kuvissa esiintyvä 2D-laserskannerilla varusteltu Go1 Edu -malli soveltuu erinomaisesti tutkimus- ja oppilaitosten tarpeisiin, kun taas siitä hieman kevyempi versio Go1 Pro on omiaan kuluttajienkin käyttöön. Huomattavasti jämäkämpi, ”isännäksi” tituleerattu B1-malli on puolestaan omiaan haastavissakin ulkomaastoissa järjestettäviin tehtäviin mm. maatalouden, teollisuuden, tutkimuksen sekä turvapartioiden, etsintöjen ja julkisten pelastustoimien tarpeisiin.

2. Kuinka nopeasti robottikoira pystyy kulkemaan?

Kevyen, vain 12 kg painavan Unitree Go1 Pro:n maksiminopeus on 3.5 m/s eli 12.6 km/h. Sen sijaan noin 50 kg painavan Unitree B1:n maksiminopeus on 1,2 m/ s eli 4,3 km/h. Maksiminopeudet siis vaihtelevat robottikoiran tuotemallin mukaan. Mitä nopeampaa koira kulkee, sitä tasaisempi maaston tulee olla.

3. Mikä funktio robottikoiran silmissä olevilla kameroilla on?

Esimerkiksi Go1 Pro -mallin robottikoira havainnoi ympäristöään yhteensä 10 kalansilmäkameralla. Kameroiden avulla robottikoira pystyy havaitsemaan ympärillä olevia esteitä. Se hyödyntää kameroita myös esimerkiksi ihmisen seuraamistoiminnossa. Kameroiden kuvaa voi myös seurata sovelluksen kautta puhelimen tai tabletin näytöltä.

Kameroista kaksi sijaitsee edessä ”silminä”. Lisäksi kameroita on robottikoiran leuassa, mahassa ja kyljissä.

Robottikoira poseeraa kameralle asfaltilla - 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta
Kuvan robottikoiralla on viisi paria kalansilmäkameroita. Kaksi paria sijaitsee edessä ”silminä”. Tämän robottikoiran selkään on kiinnitetty 2D-laserskanneri. Malliltaan koira on Unitree Go 1 Edu.

4. Miten robottikoiraa ohjataan?

Robottikoiran ohjaaminen tapahtuu ohjaimella, jossa on erilaisia toimintoja. Ohjaimen keskelle voi asettaa puhelimen tai tabletin, jonka näytöltä pystyy seuraamaan robottikoiran näkökenttää ja liikkeitä. Robottikoira voidaan myös ohjelmoida kulkemaan itsenäisesti.

Parasta robottikoirassa on sen helppokäyttöisyys. Ohjaamista voi verrata esimerkiksi Playstationilla pelaamiseen tai RC-auton ohjaamiseen.

Kaksi miestä seisoo pihalla robottikoiraa katsellen
Robottikoiran ohjaus on yksinkertaista mukana tulevan ohjaimen avulla.

5. Saako robottikoiran seuraamaan ihmistä?

Kyllä! Älykkään seuraamisjärjestelmän ansiosta robottikoiran saa seuraamaan ihmistä tämän vierellä. Seuraamistoiminnossa hyödynnetään koiran mukana tulevaa pientä laitetta, jonka voi kiinnittää esimerkiksi vaatteisiin.

6. Voiko robottikoiraa ohjata oman näkökentän ulkopuolella?

Kyllä. Robottikoirassa sijaitsevan useamman kameran ja erillisen sovelluksen avulla ohjaus onnistuu näköpiirin ulkopuolellakin.

7. Voinko ohjelmoida robottikoiraa itse?

Kyllä! Oletusasetuksien lisäksi voit ohjelmoida robottikoiraa itse haluamaasi tarkoituksiin. Ohjelmoitavissa ovat sekä ylemmän tason ohjaus, joka kattaa koko robotin liikkumisen, että alemman tason ohjaus, kuten nivelten liikkuminen ja kävelyrutiinit. Ohjelmointikielenä toimii C++. Esimerkkejä ohjelmointiin löydät Githubista.

8. Antaako robottikoira tassua?

Siinä missä lemmikkikoiria opetetaan antamaan tassua, voit ”kouluttaa” myös robottikoiran siihen. Eli ei muuta kuin ohjelmoimaan!

9. Haukkuuko robottikoira?

Robottikoira ei hauku, sillä siinä ei ole kaiutinta. Robottikoira voidaan kuitenkin varustella erilaisilla kaiuttimilla, jolloin sen saa vaikka laulamaan!

10. Paljonko robottikoira maksaa?

Unitreen robottikoirien hinnat alkavat n. 5200 eurosta. Hintaan vaikuttavat koiran malli ja mahdolliset lisäosat.

Mies seisoo ulkona robottikoiran kanssa tämän ohjain käsissään - 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta

Edellä oli listattu 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta mutta niiden lisäksi olemme saaneet tietysti myös paljon muita kysymyksiä. Jos et löytänyt mieltä askarruttavaasi kysymystä 10 suosituimman joukosta, jatka ihmeessä lukemista. Luvassa lisää vastauksia.

Tarvitseeko robottikoiraa pelätä? Pelkäävätkö ihmiset robottikoiraa samalla tavalla kuin oikeita koiria?

Robottikoiraa ei tarvitse pelätä. Toistaiseksi kukaan ei ole tosissaan pelännyt robottikoiraa – päinvastoin. Vaikka robottikoiralla ei ole pehmeää turkkia tai heiluvaa häntää, aiheuttaa se hyvin usein innostuneen ja hellyttävän reaktion ihmisissä.

Paljonko robottikoira painaa?

Esimerkiksi Unitree Go1 Pro -robottikoira painaa 12 kg. Koiran nostamista helpottaa sen selässä oleva kahva. Sen sijaan jykevämpi Unitree B1 painaa reilusti enemmän, noin 50 kg. Paino riippuu siis robottikoiran mallista.

Mitä robottikoira syö?

Robottikoiran lempiherkkua ovat mutterit. Mutta ihan vakavasti puhuen robottikoirahan ei syö muuta kuin akkua. Sillä ei nimittäin ole suuta.

Mitä robottikoira syö? - 10 kysytyintä kysymystä robottikoirasta

Onko robottikoira pelkkä lelu?

Robottikoirat ovat kehitetty niin teollisuus- kuin kuluttajakäyttöön. Se ei siis ole pelkkä lelu. Mallista riippuen robottikoira voi olla työ- ja tutkimusväline erilaisiin tehtäviin, mutta myös työkaveri tai lemmikki.

Mistä robottikoiria voi ostaa?

Tällä hetkellä Probot Oy on Unitreen robottikoirien ainoa jälleenmyyjä Suomessa. Jos robottikoiran hankinta kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä!

Mistä voin seurata robottikoiran kommelluksia?

Siirry Robottikoira somessa -sivulle tästä. Robottikoiran löydät somesta myös hashtagilla #BadProbotDog.

Lisätietoa robottikoirasta voit lukea robottikoira-sivultamme.

Jäikö mielessä pyörivä kysymys vastauksetta?
Ei hätää, meiltä voit aina kysyä lisää! Ota toki yhteyttä niin autamme sinua parhaamme mukaan.
Yhteydenottolomake
Soitappa Matille!

Takaisin ylös