Peltorobottimme pääsi pellolle!

31.8.2022

Kuvassa Probotin työntekijä esittelee Peltorobottia siitä kiinnostuneelle henkilölle.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Baltic Sea Action Group (BSAG) järjestivät Ruukissa peltopäivän 16.8.2022. Luken tutkimusasemalla järjestetyn tapahtuman tarkoituksena oli tarjota laaja kattaus tietoa turvemaiden ja maatalousmaiden tutkimuksesta sekä mahdollisuus kohdata tutkijoita, viljelijöitä ja yhteistyökumppaneita. Probot Oy osallistui tapahtumaan esittelemällä peltorobottia. Seuraavana päivänä suoritettiin myös peltorobotin koeajoja läheisellä pellolla.

”Oli mahtavaa päästä vihdoin esittelemään robottia ja keskustelemaan potentiaalisten loppukäyttäjien kanssa.” Toteaa Probot Oy:n toimitusjohtaja Matti Tikanmäki.

Probot Oy kehittää peltorobotia osana EU-rahoitteista AgROBOfood-hanketta. Robotin automatisoitua alustaa puolestaan kehitetään osana EU-rahoitteista FlexiGroBots hankketta. EU-hankkeissa tähdätään maanviljelyksen kannattavuuden lisäämiseen ja ympäristörasituksen vähentämiseen robotiikan ja automatisoinnin avulla. Hankkeet käynnistyivät 2021 ja kestävät kolme vuotta.

”Korona-aika on aiheuttanut haasteita monien komponenttien saatavuuteen. Tämä vaikutti myös näiden kehitysprojektiemme etenemiseen. On siis todella hienoa, että olemme päässeet projektissa näin pitkälle.”

Probot Oy:n peltorobotti herätti tapahtumassa huomiota, kiinnostusta ja keskusteluja. Juuri äitiyslomalta töihin palanneelle myyntipäällikkö Maria Ruottiselle tapahtuma antoi myös mahdollisuuden kohdata pitkästä aikaa Probot Oy:n agrisektorin asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

”Oli upeaa päästä esittelemään näin innostavaa tuotetta. Robottimme tarjoamat mahdollisuudet kiinnostivat selkeästi maanviljelijöitä.”

Pelloilta kerätään säännöllisesti viljelyn onnistumisen takaamiseksi näytteitä. Näiden näytteiden kerääminen sitoo yhden henkilön pitkiksi ajoiksi peltoja kiertämään.

”Tapahtuman vierailijoita kiinnosti myös hankkeissa kehityksen alla olevat työkalut kitkentään ja viljan fenotyypin mittaukseen sekä mahdollisuus rikkakasvien, kasvitautien ja tuholaishyönteisten tarkkailuun. Liitettynä peltorobottiin nämä mittalaitteet vapauttaisivat työntekijän keskittymään muihin tehtäviin pelloilla kiertelyn sijaan. Tämä lisää tuottavuutta.” Maria vinkkaa.

Perinteisessä viljelyssä esimerkiksi ravinteita tai kasvinsuoja-aineita levitetään koko peltoalalle. Täsmäviljelyssä, jonka mahdollistamiseen myös FlexiGroBots-hankkeessakin tähdätään, työ, esimerkiksi juuri ravinteiden tai kasvinsuoja-aineiden levitys, kohdennetaan vain sitä vaativalle alueelle. Peltorobotilla olisi mahdollista muiden tehtävien ohessa tarkkailla peltoa ja käyttää saatuja tietoja työn kohdentamiseen.

”Painavilla traktoreilla ajaminen aiheuttaa pellolla maan tiivistymistä, mikä taas aiheuttaa lisää maanmuokkaamisen tarvetta. Koska peltorobotti on traktoriin verrattuna huomattavasti kevyempi, maa ei kuitenkaan tiivisty samalla tavalla.” Maria lisää.

Tapahtumaa seuraavana päivänä peltorobotin koeajot suoritettiin läheisellä pellolla. Alla olevalta videolta näet parhaat palat.

Lue lisää FlexiGroBots-hankkeesta:

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Takaisin ylös