Monipuoliset kesätyöt tukevat uraa

7.9.2022

Kaksi miestä seisoo iloisena vierekkäin työvaatteet päällään.. Toinen miehistä osoittaa vihkoa ja katsoo työkaveriaan.

Kesätyöt ja opiskelu tukevat toisiaan. Töissä voi oppia laajasti asioita, joista on hyötyä myös opinnoissa. Monipuoliset työtehtävät auttavat uralla eteenpäin ja kesätyöntekijän aktiivisuus voi poikia loistavia jatkomahdollisuuksia uralla. Kesätyöntekijämme Eino Niemelä, Jani Juntikka sekä Jani Rytkö kertovat, millaista on olla Probotilla töissä.

Sattumuksia ja verkostoja

Kesätyöt saattavat löytyä yllättävääkin kautta. Oli kyse sitten hauskasta sattumuksesta, työpaikkailmoituksesta tai piilotyöpaikasta, aktiivisuus töitä hakiessa ratkaisee. Mielenkiinto vie pitkälle, ja työmahdollisuuksia voi löytää yllättävillä tavoilla.

-Päädyin Probotille kesätöihin aika hauskan sattumuksen kautta. Opiskelen Lapin ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa. Lähijaksoilla ajamme usein opiskelukavereiden kanssa moottoritietä Kaakkurin ohi. Ajellessa kaverini näki autosta Probot-kyltin. Kyltti sijaitsee Probotin toimistorakennuksen päädyssä, ja sen voi nähdä ajaessaan moottoritietä Metsokankaan ja Kaakkurin kohdilla Oulussa. Otin selvää firmasta ja hain tänne kesätöihin, Probotin kesätyöntekijä Jani Juntikka kertoo.

– Firma kuulosti sellaiselta, jossa pääsisin toteuttamaan unelmaani yhdistää kaksi alaa: aikaisempi tietotekniikkainsinöörin koulutukseni ja juuri meneillään oleva konetekniikan koulutukseni, Juntikka lisää.

Kaksi vuotta Probotilla kesätöissä viihtynyt Eino Niemelä kuuli firmasta kaveriltansa.

-Sain selville, että kaverini on mielenkiintoisessa työssä Probotilla. Kuultuani työstä ja firmasta lisää, kiinnostuin itsekin. Opiskelen yliopistolla tietotekniikkaa ja päätin hakea ohjelmoijan töitä kesälomieni ajaksi. Nyt olen ollut Probotilla toista vuotta kesätöissä, Niemelä kertoo.

Kesätyöpaikka voi löytyä myös oman alan firmoja kartoittaessa.

-Opiskelen konetekniikan diplomi-insinööriksi ja erikoistun mekatroniikkaan. Kesätöitä etsiessä selailin oululaisia automaatiofirmoja, ja sitä kautta löysin Probotin, Rytkö summaa.

Kesätyöt ja koulu toistensa tukena

Työkokemuksesta on paljon hyötyä opiskelussa. Käytännönläheisissä tehtävissä voi oppia syvemmin asioita, joita koulussa käydään pintapuolisemmin läpi.

-Kesätöissäni olen tehnyt laajasti ohjelmoijan hommia. Työtehtävät ovat sisältäneet esimerkiksi robottisolujen ohjelmointia ja konenäkösovelluksien kehittämistä. Tänä kesänä olen työskennellyt myös virtuaalitodellisuuden parissa. Olen päässyt oppimaan syvemmin asioista, joita opiskellaan vähemmän koulussa, Niemelä kertoo.

Mies hymyilee kameralle työkoneensa edessä.
Ohjelmoijan kesätöissä Eino Niemelä on päässyt työskentelemään mm. virtuaalitodellisuuden parissa.

Konetekniikan diplomi-insinöörin opintoja suorittavan Jani Rytkön kesätyöt pitäneet sisällään esimerkiksi ohjelmointia, sähkösuunnittelua ja sähköpiirustuksia.

-Kesätöistä jää käteen oppia myös opintoihini. Koen, että kesätöiden aikana omat mielenkiinnon kohteeni ovat tarkentuneet. Syksyllä aion vaihtaa opintosuunnitelmaani kursseja, jotka tukevat paremmin tavoitteitani, mekatroniikkaan opinnoissaan erikoistuva Rytkö pohtii.

Työkokemus auttaa vahvistamaan omia opiskelusuunnitelmia. Juntikan unelmana on yhdistää uralla tietotekniikkainsinöörin koulutukseen juuri meneillään oleva konetekniikan koulutus.

-Tämä kokemus on vahvistanut käsitystäni siitä, miksi alun perin lähdin opiskelemaan lisää, Juntikka iloitsee.

Mielekästä työtä Probotilla

Eniten kesätöistä saa irti, kun pääsee tekemään monipuolisesti itseä kiinnostavia työtehtäviä.

-Parasta kesätöissä on ollut tietty tekemisen vapaus. Monessa paikassa työt tehdään kellokorttimeiningillä kasista neljään. Täällä Probotilla työaikoihin ja niiden suunnitteluun saa vaikuttaa itse. Tiimityöskentely on mukavaa, kun tehtävät eivät ole vain itsellä vastuulla, Rytkö iloitsee.

Mies asentaa johtoja johtokaapilla. Kuvassa näkyy myös hänen läppäri.
Monipuolisissa työtehtävissä oppii takuulla uutta. Kuvassa Jani Juntikka kytkee johtimia PLC-testilaitteeseen.

Jani Juntikka on aikaisemmin niittänyt työkokemusta vain isommissa organisaatioissa.

-On ollut mukava olla kesätöissä kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Ilokseni olen saanut huomata, että alojen yhdistäminen on mahdollista ja opittavaa on paljon. Tällä kertaa oli tosi kiva päästä pienenpään, kasvavaan yritykseen hommiin. Hyvällä tavalla täällä on myös semmoinen Pelle Peloton-meininki, asioita tehdään paljon ja rohkeasti. Mielenkiintoisia hommia on mukava tehdä alan ammattilaisten kanssa. Täällä on ihan loistava meininki ja yhteishenki, Juntikka iloitsee.

Tiimin kanssa työskentely tuo työhön mielekkyyttä. On tärkeää saada apua ja neuvoja. Tiimiläisiltä oppii paljon, eikä tehtävät jää vain yhden ihmisen vastuulle.

-Täällä porukka ottaa hyvin vastaan ja neuvoa saa, kun kysyy. Työilmapiiri on hyvä ja tiivis työskentely tiimin kanssa on ollut oikein mukavaa, Rytkö kertoo.

-Probot on loistava työpaikka! Täällä pääsee oppimaan paljon uutta, eikä tylsää tule. Tehtävät ovat monimuotoisia ja asioista oppii paljon. Jos teknologia kiinnostaa, voin lämpimästi suositella, Niemelä vinkkaa.

Mies hymyilee iloisena kameralle työpisteensä äärellä.
Kesätöiden päätyttyä Jani Juntikka on jatkanut Probotilla kokoaikaisena työntekijänä.

Niemelän ohjaajana toiminut Olli-Pekka Nikka antaisi kesätyöntekijälle neuvoksi syventyä itseä kiinnostaviin asioihin.

-Kesätyöntekijänä kannattaa löytää oma osa-alue, mikä kiinnostaa erityisesti ja syventyä siihen. Kesätyössä aika on rajallinen, joten ei kannata haukata liian isoa palaa kerralla. Käteen jää isommalla todennäköisyydellä olo siitä, että oppi oikeasti jotain, Nikka vinkkaa.

Kaksi miestä istuu koneiden ääressä iloisena
Kesätyöntekijän ohjaamisessa myös ohjaaja voi oppia paljon uutta. Kuvassa Eino Niemelä (vas.) ja ohjaajana toiminut Olli-Pekka Nikka.

Useat työpaikat ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joita ei löydä julkisesta hausta. Tämä koskee myös kesätyöpaikkoja, ja siksi työn haussa kannattaakin olla oma-aloitteinen ja aktiivinen. Parhaimmillaan oman alan kesätyöt voivat johtaa työsopimukseen koulun ohella tai sieltä valmistuttua. Jokainen työkokemus opettaa uutta ja auttaa etenemään uralla. Kesätyöt ovat oiva mahdollisuus verkostoitua ja oppia omaa alaa käytännön tehtävien parissa.

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Seuraathan meitä myös somessa!
Linkedin
Instagram
Twitter
Facebook
TikTok

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Takaisin ylös