Koronakurimuksesta kasvuun

22.11.2022

Probot Oy:n tiimi poseeraa ryhmäkuvassa. Etualalla kaksi miestä: CTO Antti Tikanmäki ja CEO Matti Tikanmäki. Taka-alalla näkyy kaikki loput 18 työntekijää sekä robottikoira.

Elämme Probot Oy:llä voimakasta kasvukautta. Tikanmäen veljesten autotallissa perustama yrityksemme työllistää tällä hetkellä parikymmentä henkeä ja olemme laajentamassa toimitilojamme entisestään. KUKA System Partnerina, OMRON Certified Partnerina ja Unitreen robottikoiran Euroopan jälleenmyyjänä toimivan yrityksemme visiona on olla robotiikan edelläkävijä Suomessa.

Räätälöityjä robotiikan ja automaation ratkaisuja eri teollisuudenaloille toteuttavan yrityksemme toiminta on lähtenyt viime vuosina koronasta huolimatta voimakkaaseen kasvuun. Meillä on vankka kokemus erilaisista teollisuuden robottisoluista sekä mobiili- ja yhteistyörobottiratkaisuista. Asiakkaamme ovat pääosin pieniä ja keskisuuria tuotantolaitoksia eri teollisuudenaloilta. Yrityksemme toiminta on jatkunut nyt jo yli 16 vuotta.

Yliopiston tutkijoista yrittäjiksi

Probot Oy:n tarina sai alkunsa kesäkuussa 2006, kun veljekset Antti ja Matti Tikanmäki toimivat molemmat vielä tutkijoina Oulun yliopistolla.

-Aina, kun osallistuimme kansainvälisiin robottikilpailuihin kehittämillämme robottilaitteilla, muut halusivat ostaa niitä. Yliopisto ei kuitenkaan pystynyt pyörittämään kansainvälistä liiketoimintaa. Asiaa pohdittuamme oman yrityksen perustaminen alkoi tuntua järkevältä. Lisäksi olimme jo tehneet myös logiikkakoodausta eräälle toimijalle. Osaamisellemme oli selvästi kysyntää, Probot Oy:n toimitusjohtaja Matti Tikanmäki kertoo.

Toiminta oli aluksi hyvin pienimuotoista ja sitä tehtiin autotallista käsin. Ensimmäiset projektit liittyivät logiikkaohjelmointiin, tuotantolinjojen modernisointiin ja tuotantolaitteiden rakentamiseen eli pitkälti juuri siihen, mitä teemme tänäkin päivänä.

Antti visioimassa Probotin projekteja.

Tikanmäen veljekset olivat todenneet tutkijoina toimiessaan myös tarpeen toimia linkkinä tutkimus- ja teollisuusmaailman välillä. Probot Oy:n avulla haluttiin tarjota tutkimusmaailmalle tietoa teollisuuden tarpeista ja vastaavasti eri teollisuudenalojen asiakkaille uusimpaan teknologiaan liittyviä ratkaisuja. Tänäkin päivänä olemme mukana useissa kehitysprojekteissa, joiden sisältö on vaihdellut aina maatalousrobotiikasta virtuaalitodellisuuteen ja älykkäisiin järjestelmiin. Lisäksi teemme yhteistyötä eri tutkimuslaitosten kanssa.

-Yli 10 vuoden ajan olemme päässeet EU-hankkeiden kautta osaksi Euroopan laajuista verkostoa ja tekemään töitä alan huippujen kanssa. Tätä hankkeista saamaamme osaamista pääsemme sitten hyödyntämään omissa asiakasprojekteissamme. Samalla voimme tarjota työntekijöillemme mahdollisuuden kehittää osaamistaan entisestään, Tikanmäki hymyilee.

Uusista toimitiloista lisää vauhtia

Merkittävä käänne yrityksemme historiassa tapahtui loppukeväästä 2016, kun saimme uudet toimitilat Oulun Metsokankaalta. Pystyimme ottamaan enemmän uusia projekteja ja sen myötä myös palkkaamaan lisää väkeä töihin. Aloimme keskittyä erityisesti oman tuotantomme kehittämiseen, ja työntekijöiden määrä kasvoi vähitellen.

Henkilöstön kasvattaminen antoi enemmän mahdollisuuksia laajentaa yrityksen toimintaa, ja uskalsimme alkaa kontaktoida oleellisia yhteistyökumppaneita. Otimme edustukseen lupaavia, niin sanottuja seuraavan aallon teknologioita ja aloimme myös tehdä tiivistä yhteistyötä muun muassa Beckhoffin, KUKAn ja OMRONin kanssa.

Mies hymyilee ja näyttää peukkua ison, pakkausmuovitetun teollisuusrobotin vieressä toimiston aulassa
Vuosien varrella toimitilojemme lisäksi kasvaneet ovat Matin hiukset.

Koronan kynsissä

Muiden tavoin myös Probot Oy kohtasi haasteita kevättalvella 2020, kun koronapandemia lamautti lähes kaiken liiketoiminnan. Shokki oli valtava kaikille, emmekä ollut siinä poikkeus. Monenlaiset pelot ehtivät jo nousta niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin ajatuksiin.

Puolen vuoden jälkeen koronakurimus alkoi kuitenkin kääntyä kasvumahdollisuudeksi pitkälti BusinessFinlandin korona-avustuksen ansiosta.

-Avustus kohdistui todistetusti täysin oikeaan paikkaan, sillä selvisimme puolen vuoden shokilla ja saimme yrityksen uudelleen kasvuun. Vaikeudet myös herättivät panostamaan aiempaa enemmän liiketoimintastrategiaan, brändin rakentamiseen, palvelumuotoiluun sekä markkinointiviestintään, Matti Tikanmäki kertoo.

Alkushokin jälkeen korona lisäsi kotimaan automaatio-osaamisen kysyntää merkittävästi pandemian sulkiessa valtioiden rajoja.

Siinä missä teollista tuotantoa siirrettiin aiemmin pois Suomesta esimerkiksi Kiinaan tai Itä- ja Länsi-Euroopan maihin, on tuotantoa alettu nyt palauttaa takaisin kotimaahan. Automaatiolla on merkittävä rooli siinä, että tuotannon siirtäminen takaisin kotimaahan on ylipäätään mahdollista.

”Korona ei lopulta heikentänyt yrityksemme tilannetta, vaan päinvastoin. Todistimme koronavuosien aikana omat mahdollisuutemme ja kasvupotentiaalimme. Kasvatimme parin vuoden aikana työntekijöiden määrän kourallisesta pariin kymmeneen. Uskallamme aivan eri tavalla tarkastella omaa toimintaamme ja tulevaisuuttamme. Uskoa firmaan riittää nyt enemmän kuin koskaan.”

Ryhmäkuva, jossa näkyy kaikki Probot Oy:n työntekijät sekä kaksi robottikoiraa. Etualalla toimitusjohtaja Matti Tikanmäki.
Probot-tiimi on lähivuosien aikana kasvanut 20 hengen ja usean toimistokoiran osaajaporukaksi.

Merkittäviä yhteistyökuvioita

Lisääntynyt uskomme yrityksen tulevaisuuteen lisäsi rohkeutta myös kasvattaa yhteistyötä alan merkittävien toimijoiden kanssa. Vuonna 2020 saimme KUKA System Partner -kumppanuuden ja syksyllä 2021 solmimme OMRON Certified Partner -sopimuksen.

-Vaikka yhteistyö on vasta alussa, olemme toteuttaneet jo useamman robottisolun KUKA-yhteistyön tiimoilta ja projekteja on työn alla parhaillaankin, Tikanmäki kertoo.

Saimme myös Unitree Roboticsin Euroopan edustuksen keväällä 2022. Lisäksi yhteistyö Teknologian Tutkimuskeskus VTT:n sekä Oulun ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston ja muiden oppilaitosten kanssa on kasvanut entisestään. Myös yhteistyö lasermerkkauksen edelläkävijän Cajo Techologiesin kanssa alkoi syksyllä 2022.

Kaksi miestä laittavat kopon iloisena yhteistyökumppanuuden alkamisesta
Matti Tikanmäki ja Cajo Technologiesin toimitusjohtaja Niko Karsikas.

Haastava työ palkitsee

Automaatioinsinööri Toni Autio on ollut töissä Probot-tiimissä huhtikuusta 2021 alkaen. Hänen mukaansa parasta työssä on ollut monipuoliset työtehtävät ja uudenlaiset haasteet miltei joka projektissa.

-Haasteet tuovat työhön mielekkyyttä, eikä työpäivän aikana tule koskaan vastaan tylsää hetkeä. Pitkän projektin päätteeksi on hyvin palkitsevaa saada aikaan toimiva robottisolu tai muu tuotantolaite, johon asiakaskin on tyytyväinen, Autio kiittelee.

Mies hymyilee KUKA -robotin edessä Probot -huppari yllään.
Toni Autio nauttii työnsä monipuolisuudesta.

-Odotan tulevaa mielenkiinnolla, sillä Probotin kasvun myötä resurssit ja osaaminen riittävät nyt entistä isompien kokonaisuuksien toteuttamiseen.

Ihmisten töitä ja robotin töitä

Uskomme, että teknologia taipuu lähes mihin tahansa. Sillä on mahdollisuus ratkaista työelämän haasteita monilla aloilla. Missionamme onkin tuoda robotit osaksi työyhteisöjä. Tikanmäki muistuttaa, että robotiikka ei ole missään nimessä viemässä työpaikkoja vaan luomassa uusia työn kannattavuuden lisäämisen ansiosta.

”Uskomme siihen, että on olemassa ihmisten töitä ja sitten on robotin töitä. Robotit eivät vie ihmisten töitä vaan toimivat työkaluina ihmisen rinnalla ja apuna. Näin ihmiset on mahdollista vapauttaa enemmän luovuutta vaativiin ja inhimillisiin työtehtäviin. Siinä missä tuottavuus paranee, myös työturvallisuus ja -hyvinvointi lisääntyvät.”

Tikanmäen mukaan robotiikka on väistämätön kehityssuunta, sillä työn sisällöt ovat merkittävästi muuttuneet viimeisten 20 vuoden aikana – ja muuttuvat edelleen. Robotiikka on tänä päivänä erittäin toimiva ja luotettava ratkaisu, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Uusi kokoonpanohalli lisää mahdollisuuksia

Uusi halli rakentuu kovaa vauhtia. Kuvassa (vas.) Matti ja Antti Tikanmäki.

Tänä talvena meille valmistuu uusi kokoonpanohalli. Halli tulee täydentämään nykyisiä tiloja merkittävästi.

-Uuden kokoonpanohallin ansiosta saamme 400 m2 lisää tuotantotilaa. Tämä mahdollistaa uuden harppauksen yrityksemme kasvussa, sillä pystymme jatkossa tekemään entistä isompia projekteja. Halli vapauttaa lisää tilaa myös työpisteille toimistolla, joka puolestaan mahdollistaa uusien työntekijöiden rekrytoinnin tarvittaessa.

Tikanmäki uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana henkilöstömme lisääntyy nykyisestään, ja kotimaan myynnin lisäksi ulkomaan vienti alkaa kasvaa. Pitkään visionamme on ollut myös julkaista omia mobiilirobotiikkatuotteita. Pitkäjänteinen kehitystyö on tuottanut hedelmää, ja nyt tuotteistamme löytyy oma mobiilirobottimme Dolly™.

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Psst.. Ohutlevy-lehden artikkelin Oululainen asiantuntijayritys ponkaisi koronakurimuksesta kasvuun voit lukea täältä.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Takaisin ylös