Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti?

14.6.2022

Mies seisoo ison teollisuusrobotin vieressä sitä katsellen.

Kun tuotannon automatisointi on ajankohtaista, tulee kartoittaa, millainen robotti juuri omiin tarpeisiin sopii. Nopea ja voimakas teollisuusrobotti vai pieni ja ketterä yhteistyörobotti?

Tuotantoprosessin automatisointi on yhä ajankohtaisempaa ja tarpeellisempaa. Modernisoituvassa maailmassa aika on valttia ja tuotannon tulee olla tehokasta. Työhyvinvointiin ja ergonomiaan panostetaan entistä enemmän. Enää ei ole ihanteellista paiskia töitä päivästä toiseen huonoissa olosuhteissa ja selkä vääränä. Vasta palkatutkin työntekijät vaihtavat nopeasti työpaikkaa, jos työolosuhteet eivät ole nykyaikaiset. Raskaiden, vaarallisten, likaisten ja toistuvien työtehtävien ulkoistaminen robotille vapauttaa ihmiset inhimillisempiin ja luovuutta vaativiin tehtäviin.

Tehokas teollisuusrobotti

Teollisuusrobotit ovat suurempia, kiinteitä laitteita, jotka ovat suunniteltu paljon tarkkuutta, nopeutta ja voimaa vaativiin tehtäviin. Robotti ohjelmoidaan yhtä tehtävää varten, eikä sitä yleensä siirretä toiseen tehtävään. Ne sijoitetaan tarkasti harkittuun paikkaan, eikä niiden paikkaa hevin liikutella asennuksen jälkeen. Teollisuusroboteista on olemassa malleja, jotka voidaan kiinnittää myös kattoon, seinään tai rataan. Turvallisuuden varmistaminen täytyy tehdä huolella. Turvallistamiseen voidaan käyttää perinteisiä suoja-aitoja tai erilaisia lasereita, joiden avulla varmistetaan, ettei ihminen pääse liikkuvan robotin työalueelle.

Teollisuusrobotin asennukseen ja ohjelmointiin tarvitaan alan osaamista. Robotti ohjelmoidaan ja käyttöönotetaan ammattilaisen toimesta, jonka avulla robotti voidaan myös integroida muihin tuotannon laitteisiin ja koneisiin. Sarjavalmisteisissa roboteissa ei yleensä ole työkaluja valmiina, sillä ne valitaan aina käyttökohteen mukaan.

Teollisuusrobottia ohjelmoidaan kosketusnäyttöisen laitteen avulla. - Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti
Teollisuusrobotin asennuksen ja ohjelmoinnin tekee ammattilainen.

Teollisuusrobotteja on saatavilla useissa eri kokoluokissa. Esimerkiksi käsivarsirobotista on saatavilla malleja, joiden kuormankäsittelykyky on yhdestä kilogrammasta useaan tuhanteen.

Näistä syistä teollisuusrobotit sopivat parhaiten tuotannon toistoa vaativiin prosesseihin, jotka pysyvät samana vuosien ajan tai ovat ihmiselle vaarallisia. Parhaimmat hyödyt näkyvät voimaa, tarkkuutta ja nopeutta vaativissa rutiininomaisissa tehtävissä kuten lavauksessa, kokoonpanossa, konepalveluissa ja hitsauksessa.

Yhteistyörobotista työkaveri

Yhteistyörobotit eli cobotit (collaborative robots) ovat pienempiä ja ketteriä. Ne ovat suunniteltu ihmisten rinnalle tukemaan ja tehostamaan työprosesseja.

Rauhalliset ja varovaiset cobotit eivät tarvitse ympärilleen turvajärjestelyjä, sillä esteeseen törmätessään niiden liike pysähtyy. Teollisuusrobotin lailla cobotin voi kiinnittää rataan, liikuteltavaan alustaan tai kattoon. Pienen koon ansiosta sen sijaintia voidaan kuitenkin vaihdella huomattavasti vapaammin, eikä se vie paljoa tilaa. Tyypillinen kuormankäsittelykyky on melko pieni, usein alle 20 kg.

Miehen työpöydälle on asennettu yhteistyörobotti, jota hän katselee
Cobotin voi pienen kokonsa ansiosta sijoittaa esimerkiksi työpöydälle.

Yhteistyörobotit ovat helposti ohjelmoitavissa ilman kummempaa ohjelmointiosaamista. Niille voi opettaa uusia liikeratoja nopeasti ja kuka tahansa voi opetella ohjelmoimaan cobottia muutamassa tunnissa. Robottien käyttöönotto voi aiheuttaa epäilyksiä ja vastahakoisuutta työyhteisöissä, joissa niitä ei ennen ole hyödynnetty. Cobottien helppokäyttöisyyden ansiosta ne ovat erinomainen tapa tutustuttaa automaatio osaksi työyhteisöjä. Yhteistyörobotteja hyödynnetään esimerkiksi laboratorioissa, laadunvalvonnassa, kokoonpanossa ja pakkaamoissa.

Cobottia hankkiessa laitteita kannattaa pyytää koekäyttöön. On hyvä selvittää esimerkiksi se, millaisia lisälaitteita on hankittavissa ja miten päivitykset ja mahdolliset huollot suoritetaan. Cobotteja voi myös vuokrata. Vaihtoehtoihin perehtymisen lisäksi tärkeässä roolissa on henkilöstön osallistaminen ja perehdytys jo käyttöönottovaiheessa.

Mies seisoo yhteistyörobotin takana ja pitelee kättä robotin päällä hymyillen kameralle. - Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti
Cobotti on helppokäyttöinen, rauhallinen ja ketterä työkaveri.

Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti? Kummallakin on paikkansa

Teollisuusrobotit ovat siis nopeita, voimakkaita ja tarkkoja robotteja. Parhaiten ne soveltuvat toistoa vaativiin, raskaisiin prosesseihin, jotka pysyvät samana vuosien ajan. Cobotit ovat kevyitä, ketteriä ja helppokäyttöisiä yhteistyörobotteja. Parhaiten ne soveltuvat ihmisen rinnalle tukemaan ja tehostamaan erilaisia työprosesseja.

Kummallakin robotilla on siis paikkansa, eivätkä ne kumoa toisiaan. Tärkeintä on, että ratkaisut räätälöidään juuri omien tarpeiden mukaisiksi.

Työntekijät mukaan prosessiin

Robotin valintaa pohtiessa kannattaa siis kiinnittää erityisesti huomiota automatisoitavan prosessin sisältöön ja tarpeisiin. Avoin keskustelu ja osallistaminen koko henkilöstön kanssa auttaa niin tarpeiden kartoituksessa kuin lievittää uuteen toimintatapaan siirtymisen kitkaa.

Yleinen ennakko-oletus on se, että robotit vievät ihmisten työt. Voidaan kuitenkin ajatella, että on robotin töitä ja ihmisten töitä. Työntekijät voidaan vapauttaa tuotannon toistuvista, terveyttä uhkaavista ja raskaista prosesseista inhimillisempiin ja enemmän luovuutta vaativiin tehtäviin kuten laadunvalvontaan ja suunnitteluun. Näin yritys saa resursseistaan kaiken hyödyn irti ja työntekijät voivat paremmin.

Tuodaan robotit osaksi työyhteisöjä!

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Voit lukea muistakin mielenkiintoisista aiheista blogistamme:

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Kuvassa kolme erilaista mobiilirobottia.

5.7.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Mobiilirobotiikan mahdollisuudet

Työntekijä pitelee kahta erilaista paristoa käsissään suojavarusteet päällään

23.11.2020

EU-hankkeet

Akkujen kierrätyksen automaatio

Kaksi miestä koodaa KUKA-teollisuusrobottia aidatulla alueella.

18.9.2019

Asiantuntijablogi

Konepalvelu

Takaisin ylös