Olemme mukana Alihankinta-messuilla 26.-28.9.2023 osastolla C 320. Lue lisää.

Akkujen kierrätyksen automaatio

23.11.2020

Työntekijä pitelee kahta erilaista paristoa käsissään suojavarusteet päällään

Probot Oy sai ainoana suomalaisena yrityksenä rahoitusta Trinity-hankkeesta, jonka tarkoituksena on kannustaa eurooppalaisia yrityksiä uusien digitaalisten teknologioiden ja robotiikan hyödyntämiseen. Rahoituksen avulla kehitämme automaatioratkaisua akkujen kierrätykseen yhteistyössä Nivalalaisen kierrätyslaitoksen AkkuSer Oy:n kanssa.

Pelkästään Suomessa kierrätykseen tulevien akkujen ja paristojen määrä ylittää 1 500 tuhatta kiloa vuodessa, kun taas koko EU:n mittakaavassa puhutaan jo yli 88 000 tuhannesta kilosta. Jos kaikki myydyt paristot saataisiin kierrätykseen, olisi määrä vähintään kaksinkertainen. Määrät ovat siis valtavia ja akkujen ja paristojen käyttö kasvaa vuosi vuodelta. Haastetta akkujen kierrätykseen tuo se, että jatkojalostusta varten ne on lajiteltava tyypin mukaan, mutta eri teknologiaa hyödyntävät akut ja paristot voivat näyttää ulkoisesti täysin samalta.

Tunnistaisitko kumpi on litium- ja kumpi alkaliparisto? Lähde: Recser Oy

”Akkujen ja paristojen lajittelu eri jakeisiin on erittäin tärkeää tehokkaan kierrätyksen kannalta. Näin eri akut ja paristot tulevat myöhemmin käsitellyiksi oikeanlaisissa kierrätysprosesseissa ja eri materiaalien talteenotto saadaan maksimoitua.” AkkuSer Oy:n toimitusjohtaja Tommi Karjalainen kertoo.

Tällä hetkellä lajittelu vaatii huomattavan määrän käsityötä. Juuri tähän ongelmaan olemme tarttuneet.

Tämän projektin myötä yrityksemme on päässyt mukaan kiertotalouden keskeisiin hankkeisiin. Yhtenä tärkeimmistä vaikutteista näen sen, että suomalaiseen teollisuuteen saadaan lisää tuottavuutta automaation avulla. Samalla saamme tehdä työtä yhteisen ympäristömme hyväksi.

Matti Tikanmäki, Probot Oy toimitusjohtaja

Kehitystyöstä käytäntöön

Me Probotilla teemme teollisuusrobottien, yhteistyörobottien ja mobiilirobottien integrointia. Meillä on paljon kokemusta testi- ja tuotantolaitteiden rakentamisesta, konenäkösovelluksista, robotti- sekä logiikkaohjelmoinnista. Toimitamme ja kehitämme myös robottilogistiikkaratkaisuja erityistarpeisiin.

-Alun perin yrityksemme perustettiin tarpeesta toimia linkkinä akateemisen tutkimustoiminnan ja käytännön teollisuuden välillä. Taustamme antaa tähän projektiin erinomaiset lähtökohdat, Matti Tikanmäki summaa.

Tässä vaiheessa projekti on edennyt tuotannon tarpeiden kartoituksesta teknologioiden valintaan. Tällä hetkellä rakennetaan demoa konenäköön perustuvasta erottelusta. Hankkeen etenemistä voi seurata nettisivujemme kautta sekä TRINITY-hankkeen omilta nettisivuilta.

Lisätietoja

TRINITY-hankkeen päätavoitteena on parantaa valmistavan teollisuuden yritysten ketteryyttä ja innovaatiokykyä Euroopassa luomalla monitieteisten ja synergististen paikallisten digitaalisten innovaatiokeskusten verkoston, joka koostuu tutkimuskeskuksista, yrityksistä ja yliopistoryhmistä. Hanke kannustaa yrityksiä uusien digitaalisten teknologioiden ja robotiikan hyödyntämiseen. TRINITY-hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Mies seisoo pöydän takana. Pöydällä on OMRONin yhteityörobotti, jota mies säätää.

12.4.2023

Uusimmat

Asiantuntijablogi

Vievätkö robotit ihmisten työt?

Probot Oy:n tiimi poseeraa ryhmäkuvassa. Etualalla kaksi miestä: CTO Antti Tikanmäki ja CEO Matti Tikanmäki. Taka-alalla näkyy kaikki loput 18 työntekijää sekä robottikoira.

22.11.2022

Uusimmat

Uratarinat

Koronakurimuksesta kasvuun

Kuvassa kolme erilaista mobiilirobottia.

5.7.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Mobiilirobotiikan mahdollisuudet

Takaisin ylös