Sähköautojen akuissa muhii litiumpommi

7.12.2023

Taustalla kuva sähköauton latauksesta, jonka päällä on RECIRCULATE-logo.

Recirculate-hankkeeseen osallistuvat yritykset ja tutkimuslaitokset kokoontuivat Barcelonassa marraskuussa. Tapahtuman tavoitteena oli koota yhteen hankkeen konsortion jäsenet Euroopan eri kolkista verkostoitumaan ja tutustumaan toistensa projekteihin. Tapahtumassa tiimillemme kirkastui sähköautojen akkujen kiertotalouden ongelmien laajuus. Recirculate-hanke on merkittävä askel kohti näiden käytännön haasteiden ratkaisuja.

EU:n rahoittamassa Recirculate-hankkeessa käsitellään Euroopan akkukierrätysalan ja akkumateriaalien logistiikan kiireellisimpiä haasteita. Hankkeen päätavoitteena on tehostaa akkujen korjausta, uudelleenkäyttöä, uudelleenvalmistusta ja kierrätystä. Huhtikuun alussa käynnistyneeseen kolmivuotiseen hankkeeseen osallistuu lisäksemme useita yrityksiä ja tutkimuslaitoksia kuten Ford Otosan, Minespider, Eco Stor, Fundacio Eurecat, Libattion, DHL, Dafo Vehicle Fire Protection, Centria, CSEM, Iconiq Innovation Limited ja Iconiq Innovation Espanja.

Sähköautojen akkujen kiertotaloudessa vakavia ongelmia

Marraskuussa järjestettyyn hankkeen konsortion kokoukseen matkustivat meiltä Matti Tikanmäki, Maria Ruottinen ja Toni Autio. Verkostoitumisen lisäksi he pääsivät kuulemaan tarkemmin muista hankkeen alla suoritettavista projekteista ja tutkimaan lähietäisyydeltä yhden sähköautovalmistajan avattua akkua.

– Tapahtumassa kyllä kirkastui ongelmien laajuus. Sähköautoja on tehty kiireellä paljon, ja kaikki valmistajat ovat tehneet omat akkunsa. Toisin kuin perinteisten autojen kanssa, sähköautojen suhteen kiertotaloutta ei ole mietitty loppuun asti. Nyt sähköautoissa muhii litiumpommi, toimitusjohtajamme Matti summaa vakavana.

– Tapahtumassa kyllä kirkastui ongelmien laajuus. Sähköautoja on tehty kiireellä paljon, ja kaikki valmistajat ovat tehneet omat akkunsa. Toisin kuin perinteisten autojen kanssa, sähköautojen suhteen kiertotaloutta ei ole mietitty loppuun asti. Nyt sähköautoissa muhii litiumpommi, toimitusjohtajamme Matti summaa vakavana.

Recirculate-hankkeessa sähköautojen akkujen kiertotalouden ongelmiin pureutuvia asiantuntijoita.
Tapahtumassa kokoontuivat yhteen yritysten ja tutkimuslaitosten asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa.

Robotiikka ja tekoäly mullistavat sähköautojen akkujen purkamisen

Recirculate-hankkeessa selvitämme yhdessä hanketta koordinoivan Centria-ammattikorkeakoulun kanssa parhaimpia keinoja tehdä akkujen kuntotarkastus automaation, etäohjatun robotiikan ja sensoritekniikan avulla. Toteutamme projektin aikana myös näitä teknologioita hyödyntävän akun purku- ja lajittelemissolun Ylivieskaan.

– Solun toteutuksessa tulee varmasti olemaan haasteita. Akkuja ei ole suunniteltu alun perin purettaviksi, joten niiden rakenteiden ja eri osien kiinnitysten vuoksi tulemme varmasti käyttämään runsaasti aikaa erityisesti robotin tarttujan ja työkalun suunnitteluun. Solussa käytettävän robotin liikeratojen suunnittelussa on myös tarkoitus hyödyntää tekoälyä, projektissa robotiikka-asiantuntijana toimiva Toni kertoo.

Litiumakkua purkaessa vaarana ovat myös kennostosta purkautuvat kaasut, tulipalon ja jopa spontaanin räjähdyksen riski. Akkujen purkaminen ei tule olemaan yksinkertainen tehtävä.

EU-hankkeen asiantuntijat seisovat huoneessa ja keskustelevat toisilleen sähköautoje akkujen kierrätyksestä.
Automaatioinsinöörimme Toni Autio (oikealla) toimii hankkeessa robotiikka-asiantuntijana.

Merkittävä askel kohti kestävämpää ja turvallisempaa akkujen kierrätystä

Recirculate-hanke on osoittautumassa merkittäväksi askeleeksi kohti kestävämpää ja turvallisempaa sähköautojen akkujen kierrätystä. Vaikka haasteita on, olemme vakuuttuneita siitä, että hanke tuo mukanaan innovaatioita, jotka muuttavat tapaa, jolla käsittelemme sähköautojen akkujen purkamista.

– Muiden konsortion jäsenten kanssa keskustellessa oli ilo huomata, kuinka kovat tavoitteet kaikilla on ja kuinka innoissaan he ovat työskentelemässä kohti kestävämpiä ratkaisuja sähköautojen akkujen kiertotalouteen, Maria lisää hymyillen.

Olemme ylpeitä saadessamme osallistua tähän eurooppalaiseen yhteistyöhön ja odotamme innolla mitä kaikkea pääsemme yhdessä saavuttamaan. Seuraathan kanssamme hankkeen edistymistä ja tulevaisuuden kehityssuuntia blogissamme ja somekanavissamme!

Lisätietoa hankkeesta:

RECIRCULATE on Euroopan unionin rahoittama, avustussopimus nro 101103972.

Seuraa hankkeen etenemistä somekanavissamme:

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Kuvassa kolme erilaista mobiilirobottia.

5.7.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Mobiilirobotiikan mahdollisuudet

Taustalla toisella puolella mies ohjaa robotti avirtuaalitodellisuuslasit päässään ja toisella puolella näkyy robotti virtuaalitodellisuusympäristössä. Kuvan päällä on RIMA-hankken logo sekä teksti MIMIC.

1.12.2022

Asiantuntijablogi

EU-hankkeet

Uratarinat

MIMIC – Robotin etäohjausta virtuaalitodellisuuden avulla

Kaksi miestä koodaa KUKA-teollisuusrobottia aidatulla alueella.

18.9.2019

Asiantuntijablogi

Konepalvelu

Kuvassa Probotin työntekijä esittelee Peltorobottia siitä kiinnostuneelle henkilölle.

31.8.2022

EU-hankkeet

Uutiset

Peltorobottimme pääsi pellolle!

Takaisin ylös