Opinnoista ohjelmistokehittäjäksi

17.1.2024

Mies hymyilee kameralle ja nojaa isoon robottikoiraan vierellään. Käsissään hän pitelee robottikoiran ohjainta.

Ohjelmistokehittäjänä työskentelevän Aki Panuman ura Probotilla alkoi opiskelujen projektijaksoista. Tietoliikennetekniikan englanninkielisen koulutusohjelman viimeiset projektijaksot Probotilla poikivat kesätöitä ja lopulta vakituisen työpaikan.

Aki aloitti uransa Probotilla koulun projektijaksojen kautta. Nyt opinnot Oulun Ammattikorkeakoulussa ovat opinnäytetyötä vaille valmiit, ja Aki työskentelee kokoaikaisena ohjelmistokehittäjänä.

Tietoliikennetekniikan opinnot vetivät Akia puoleensa harrastusten kautta. Suurin osa Akin vapaa-ajasta kuluu autojen parissa esimerkiksi moottoreita rakennellen ja optimoiden. Harrastuksiin kuuluvat myös 3D-mallintaminen ja -printtailu, kuntosali, kokkaus ja kalastus.

– Kaikki lähti omista harrastuksista ja siitä, että harrastusten taitoja olisi helppo laajentaa ja hyödyntää työelämässä. Harrastukseni ovat keskittyneet enemmän alan mekaaniseen puoleen, ja siksi halusin opiskella lisää softapuolta. Ajattelin, että siitä tulee olemaan paljon hyötyä niin itselleni ja omiin harrastuksiini, kuin myös tulevalle työnantajalle, Aki kertoo.

Full Stack -sovelluskehitykseen erikoistunut Aki valmistuu alkuvuodesta. Valmistumisen mukanaan tuoma nimike on Full Stack -verkkokehittäjä, eli tutummin koodari tai ohjelmistoinsinööri.

Opintojensa aikana Aki on opiskellut mm. ohjelmistojen ja sovellusten kehittämistä, ohjelmistoprosessien hallintaa sekä pilvipalveluteknologioita, IoT-ratkaisuja, data-analyysia, testausta ja tuotekehitystä. Suurin mielenkiinnon kohde on ollut verkkokehitys.

– Itseäni eniten kiehtoo visuaalisuus eli niin frontend kuin backend -kehitys. On palkitsevaa nähdä konkreettinen jälki siinä, mitä tekee. Esimerkiksi käyttöliittymän visuaalinen suunnittelu ja kaikki koodaustoiminnot sen takana kiinnostavat.

Opinnoissa Akin mielestä parasta on ollut vapaamuotoisuus. Opiskelujen ajoittuessa rinnakkain koronapandemian kanssa jäi kuitenkin opintojen sosiaalinen aspekti lähes kokonaan pois.

– Olen pitänyt siitä, miten paljon olen voinut itse olla vastuussa omista opinnoista ja ohjata itseä eteenpäin. Perinteinen opiskelijaelämä jäi kuitenkin kokematta, sillä opiskelijatapahtumat ja yhteiset tapaamiset opiskelijakavereiden kanssa jäivät koronan vuoksi minimiin.

Tänä vuonna Aki valmistuu Full Stack -verkkokehittäjäksi.

Projektijaksoilta paljon käytännön oppia

Menneenä keväänä Aki suoritti opiskeluidensa kaikki kolme projektijaksoa Probotilla. Projektijaksojen tarkoituksena on soveltaa opittuja teoriataitoja käytännön työelämässä. Probotista Aki kuuli kaverinsa kautta.

– Projektijaksojen työelämäpaikkoja etsiessä mietin useampia vaihtoehtoja, joissa voisin yhdistää kokemuksen mekaaniselta puolelta softapuolen opiskeluihin ja kaikkeen siinä ympärillä. Probottia parempaa kokonaisuutta ei olisi voinut osua kohdilleen.

Projektijaksojen aikana Aki pääsi tekemään niin mekaanista suunnittelua kuin ohjelmointitehtäviä.

– Työskentelin muun muassa käyttöliittymäsuunnittelun ja projektihallinnan parissa. Pääsin tekemään HMI-protoilua, robottikoirien ohjaussoftaa, erään asiakasprojektin mekaanista suunnittelua sekä tilaamista, 3D-mallintamista ja -tulostamista sekä koneistussuunnittelua. Opinnäytetyöni keskittyy enemmän softapuoleen, Aki summaa.

Projektijaksoilta Akille kertyi monenlaista oppia.

– Sain hioa vanhoja taitoja mekaniikan puolelta, mutta opin valtavasti uutta softapuolesta, kuten esimerkiksi softan arkkitehtuurista sekä siitä, miten ja minkälaista softaa robottiympäristöissä käytetään. Opin myös robotin ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta.

Akin mielestä parasta Probotilla aloittaessa oli työyhteisö ja sen lämmin vastaanotto heti ensimmäisenä päivänä. Myös tiimin ammattitaito teki nopeasti vaikutuksen.

– Ammattitaito on ihan huikealla tasolla! Aivan sama puhutaanko suunnittelusta, softasta tai markkinoinnista niin voidaan sanoa, että kokemus näkyy. On tärkeää, että ympärillä on osaavia ihmisiä ja itsellä sellainen rooli, mistä kehittymissuunta on ylöspäin.

– Ammattitaito on Probotilla ihan huikealla tasolla! Aivan sama puhutaanko suunnittelusta, softasta tai markkinoinnista niin voidaan sanoa, että kokemus näkyy. On tärkeää, että ympärillä on osaavia ihmisiä ja itsellä sellainen rooli, mistä kehittymissuunta on ylöspäin, Aki iloitsee.

Haastavinta on ollut uusien softakokonaisuuksien hanskaaminen.

– Kun näin uran alkutaipaleella ei käytännön kokemusta vielä ihan valtavasti löydy, niin uusia omaksuttavia asioita on ollut paljon. Oma koulutuspohja on suuntautunut verkkokehitykseen, mutta robottikoodaaminen taas on ollut hyvin rautaläheistä. Robottien ympärillä on paljon uutta tekniikkaa, joka pitää omaksua aika nopeastikin, jotta pystyy tuottamaan optimaalisen lopputuloksen projekteissa.

Aki kuitenkin kokee saaneensa projektijaksolla uusienkin asioiden omaksumiseen hyvin tukea Probot-tiimiltä. Lisäksi työkokemus tuki hyvin opintoja.

– Apua on aina saanut kysyttäessä ja haasteita on päässyt jakamaan tiimikavereiden kanssa etenkin softapuolella. On ollut täysin erilaista päästä työskentelemään softan kanssa käytännön työelämässä kaikki eri aspektit huomioiden, kuin pyörittää pientä softanpätkää omalla serverillä.

Aki rohkaisee kaikkia harjoittelujaksoilla olevia opiskelijoita kysymään epäröimättä apua haasteita kohdatessa.

– Harjoittelussa ei missään nimessä kannata sortua siihen rooliin, ettei apua voisi kysyä. Olipa harjoittelupaikka missä tahansa, on ympärillä varmasti osaavia ihmisiä, joilta voi kysyä vinkkejä omiin haasteisiin. Se nopeuttaa huomattavasti ratkaisun löytymistä. Jo esimerkiksi se, että toinen vain vilkaisee tekemääsi koodia, voi nostaa esille sellaisia asioita, jotka eivät olisi tulleet itselle mieleenkään kehitysvaiheessa.

Projektijaksoilla Aki on oppinut robotin ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Kuvassa Akin kanssa Kinovan käsivarsitarttujalla varusteltu mobiilirobotti Dolly™.

Harjoittelijasta vakituiseksi työntekijäksi

Probotille saapuessaan Aki teki heti vaikutuksen koko tiimiin. Projektijaksot poikivatkin kesätöitä ja lopulta vakituisen työpaikan.

Viime syksynä Aki aloitti Probotilla vakituisen työsuhteen ohjelmistokehittäjänä. Hänen erikoisalaansa ovat mobiilirobotit, ohjelmointi ja ohjelmistokehitys. Parhaimmiksi puoliksi Probotilla työskentelyssä Aki nimeää vapaamuotoisuuden ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön.

– Omaan rooliin, työtehtäviin ja työn toteutustapoihin on voinut vaikuttaa todella paljon itse. Missään kaavassa ei ole ollut pakko pidättäytyä, vaan uusia ja tehokkaampia ratkaisuja on voinut etsiä jatkuvasti. Niitä on myös saanut viedä eteenpäin. Ja herkullinen toimiston kahvi on aina plussaa, Aki nauraa.

Akin opinnot ovat opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmiit. Aihe opinnäytetyöhön löytyi luonnollisesti työn parista, ja aiheeksi valikoitui mobiilirobottikäyttöliittymän kehittäminen Three.js-kirjaston avulla.

Robotiikan alalla paljon mahdollisuuksia

Alana robotiikka kehittyy ja yleistyy jatkuvasti. Vaikka robotiikka ei olisi tuttua, alkaa kehitystä näkemään esimerkiksi katukuvassa.

– Robotiikan tulevaisuus on jatkuvalla kehitystiellä, ja koko ajan edetään parempaan suuntaan. Robotiikka tulee yleistymään tulevina vuosikymmenien aikana valtavasti. Sehän näkyy esimerkiksi noina pikku ötököinä, jotka kuljettavat ruokakasseja. Nyt niitä on tullut tänne Ouluunkin, Aki pohtii.

Aki kannustaa kaikkia alasta kiinnostuneita tutustumaan erilaisiin koulutus- ja työmahdollisuuksiin.

– Tärkeintä on kehittää omaa osaamistaan jatkuvasti, kun uusia asioita ja teknologioita ilmaantuu, Aki summaa.

– Tällä alalla on monenlaisia työtehtäviä, ja alan kehittyessä erilaisia mahdollisuuksiakin tulee varmasti lisää. Kokeilemalla ja opiskelemalla löytää niitä tehtäviä ja aiheita, jotka itse kokee mielenkiintoisimmiksi. Tärkeintä on kehittää omaa osaamistaan jatkuvasti, kun uusia asioita ja teknologioita ilmaantuu.

Reippaalla asenteella, mielenkiinnolla sekä osaamisen jatkuvalla kehittämisellä voi siis löytää paikkansa tulevaisuuden työelämässä.

Lue lisää uratarinoita blogissamme: https://probot.fi/category/uratarinat

Probot Oy – Asiantuntijasi robotiikkaratkaisuihin.

Tutustu myös näihin kirjoituksiin:

Kuvassa Probotin työntekijä esittelee Peltorobottia siitä kiinnostuneelle henkilölle.

31.8.2022

EU-hankkeet

Uutiset

Peltorobottimme pääsi pellolle!

Kaksi miestä koodaa KUKA-teollisuusrobottia aidatulla alueella.

18.9.2019

Asiantuntijablogi

Konepalvelu

Mies seisoo ison teollisuusrobotin vieressä sitä katsellen.

14.6.2022

Asiantuntijablogi

Oppaat

Yhteistyörobotti vai teollisuusrobotti?

Rivissä erilaisia robotin tarttujia.

22.9.2020

Uutiset

OnRobot yhteistyö

16.7.2021

Uutiset

SUPERNATURAL-näyttely

Takaisin ylös