Itävallan robottikisoissa koettiin onnistumisia ja oivalluksia

9.6.2022

Ryhmäkuvassa kuusi miestä seisoo kahden auton edessä mobiilirobotin ja robottikoiran kanssa. Yksin mies makoilee robottialustan päällä kyljellään.

Kisapaikalle matkannut tiimi pistää parasta hymyään. Kuvassa (vasemmalta oikealle) Oskari Virtanen, Timo Mäenpää, Siva Ariram, Toni Tolonen, Antti Tikanmäki sekä Matti Tikanmäki. Eturivissä makoilee Kari Anunti.

Oulu Robotics Team starttasi matkansa kohti robottikisoja toukokuun lopussa. Kisareissu on nyt saatu päätökseen ja samalla monta repullista lisää oppia ja kokemusta.

Eurooppalainen robottikilpailu ELROB (European Land Robot Trial) järjestettiin tänä vuonna Itävallassa, Eggendorfissa 30.5. -3.6.2022. Jo yhdennentoista kerran järjestetyssä kilpailussa joukkueet osallistuivat ennalta valitsemiinsa osioihin, joissa robottien piti suorittaa erilaisia tehtäviä sisällä tai ulkona.

Oulun yliopiston biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmä BISG:n ja Probot Oy:n osaajat yhdistävä Oulu Robotics Team suuntasi kilpailuun nyt viidennettä kertaa. Oulu Robotics Team aloitti kisamatkansa puolen vuoden valmistelujen jälkeen toukokuun viimeisellä viikolla. Lopulta Itävaltaan suuntasi kolmen auton, useamman robotin ja seitsemän tiimiläisen joukkue. Kisan valmisteluihin kuitenkin osallistui reissutiimiä isompi joukko Probot Oy:n ja Oulun yliopiston osaajia. Heistä osa jäi tukemaan kilpailua Oulusta käsin.

Matka kohti kisoja

Kolmen päivän menomatkalla tiimin roadmapille kertyi useita maita: Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki ja Itävalta. Lisäksi piipahdettiin Slovakian ja Unkarin puolella. Tien päällä tehtiin töitä, käytiin kiinnostavia keskusteluja ja ihailtiin upeita maisemia. Matkalla tiimiläiset ehtivät tutustua toisiinsa paremmin, mikä paransi ryhmähenkeä entisestään.

Menomatkan kohokohdiksi joukkueen jäsenet kertoivat erityisesti Liettuan peltoaukeat ja Bialystockin kauniin vanhan kaupungin. Ostoskeskuksissa vieraillessa he löysivät parikin huikeaa liukumäkeä, jotka piti tietysti testata.

Kolme pakettiautoa on parkkeerattu tien varteen ison, harmaan ja koristeisen talon eteen Bialystockin kaupungissa.
Tiimin autot Puolassa, Bialystockissa.

Taistelulaiturin synty

ELROB järjestettiin tänä vuonna yhdennentoista kerran. Oulun yliopiston ja Probot Oy:n yhteisjoukkue osallistui kilpailuun nyt viidennettä kertaa. Vain kokoonpano on välillä vaihtunut. Voi siis sanoa, että kilpailusta on tullut jo perinne.

”ELROB on kiinnostava tapahtuma ja loistava mahdollisuus testata omien laitteiden toimivuutta.” Toteaa tiimin jäsen Timo Mäenpää.

Oulu Robotics Team sai kunniamaininnan ollessaan ainoa tiimi, joka osallistui kilpailun kaikkiin osioihin. Tavoitteena oli päästä metri lähtöviivan yli ja tavoite saavutettiin kirkkaasti. Kilpailussa myös verkostoidutaan aktiivisesti. Oulu Robotics Teamin robottikoirat ja Taistelulaituriksi nimetty mobiilirobotti herättivät paljon kiinnostusta. Taistelulaituri koottiin kisapaikalla hetken mielijohteesta.

“Otettiin rengasmoduulit mukaan testailua varten. Kasasimme alumiinisen rungon, mutta se oli turhan kova istua. Ympärille katsellessani huomasin puulevyjä, jotka sitten päätimme pultata alustaan kiinni. Kun koko paketti saatiin kasaan ja liikkeelle, testasimme kestääkö se koko porukkaa. Hyvin kesti ja jaksoi liikkua!” Kari Anunti kertoo.

Tiimi nimesi alustan Taistelulaituriksi, jolla sitten rällättiin ympäri kisapaikkaa ja kuljetettiin tavaraa. Myös muut tiimit saivat kuljetusapua.

Kisapaikalla rakennettu Taistelulaituriksi nimetty mobiilirobotti osoittautui kisassa hyvin hyödylliseksi.

Jännitys alkoi kasvaa vasta ennen H-hetkeä. Yksi läppäri hajosi ja viimehetken säätöjä oli paljon. Oulu Robotics Team sai jännittää, ehtiikö kaikki ajallaan. Kilpailun ohessa tiimi koostikin seuraavien kisojen valmistautumiseen listausta puutteista ja onnistumisista. Tämän vuoden menestyksen salaisuutenaan tiimi pitää teknisen kyvykkyyden lisäksi hyvää tilannetajua ja improvisointikykyä.

Joukko miehiä ovat kerääntyneet avoinna olevan kontin ääreen suunnittelemaan tulevaa robottikisan ohjelmaa.
Viime hetken valmisteluja ennen skenaarion aloitusta.

Neljä skenaariota

ELROB-kisa koostui osioista eli skenaarioista, joissa joukkueet suorittivat erilaisia logistiikka-, vartiointi- ja pelastustehtäviä vaihtelevasti sisällä ja ulkona.

Ensimmäisenä vuorossa oli Convoying–skenaario, jossa piti ajaa autonomisesti ennalta määritelty reitti kahdella yli 1500 kg kantavalla ajoneuvolla. Reitillä vastaan tuli erilaisia haasteita, kuten umpikujasta pakittaminen ja johtoauton vaihtaminen. Tiimillä oli kuitenkin vain yksi autonominen auto käytössä. Pakittaminen ei onnistunut autonomisesti, mutta etuauton seuraaminen sen sijaan sujui hyvin. Tiimi nappasi skenaariosta kolmannen sijan.

Seuraavana vuorossa oli Urban Recon -skenaario, jossa tehtävänä oli tutkia aution rakennuksen huoneita ja etsiä niistä rekisterikilpiä. Samalla robotti havainnoi ympäristöä. Jokaisesa huoneessa vastassa oli erilaisia esteitä. Haasteeksi muodostui portaat sekä yksi oviaukko, josta robotti ei mahtunut kulkemaan. Tiimi onnistui kuitenkin löytämään jopa seitsemän kilpeä.

Mule-skenaariossa tehtävänä oli kuljettaa mahdollisimman paljon kuormaa kahden pisteen välillä. Tiimi päätti laittaa kuusirenkaisen robotin vetämään Taistelulaituria, jonka päälle laskettiin 100 kg kuormaa. Iso kuorma ja yhteysongelmat laitteiden välillä johtivat kuitenkin skenaarion lopetukseen. Kokemuksesta oppineena tiimillä on jo selkeitä ideoita seuraavia kisoja varten.

Viimeisessä CasEvac-skenaariossa tuli paikantaa ja pelastaa yhteensä neljä uhria. Robotti etsi ja löysi kaikki uhrit. Uhrin löytymisen jälkeen robotin tuloreitti estettiin, ja sen tuli etsiä uusi reitti takaisin pelastusasemalle. Uhreja kuljetettiin robotin käsivarteen kiinnitetyllä vetoliinalla. Vetoliina kuitenkin kietoutui harmillisesti vetorenkaan ympärille, minkä vuoksi robotti ei saanut täyttä vetovoimaa käyttöönsä. Kaikki uhrit saatiin pelastettua, mutta viimeistä kuljettaessa aika loppui kesken. Tiimin virallinen tulos oli siis kolme pelastettua uhria.

Odottelemme vielä sijoituksia kolmesta skenaariosta.

Mies kävelee ulkona robotin takana tätä ohjaten. Hänellä on päällään paita, jossa lukee Oulu Robotics Team.
Aurinko lämmitti kisapaikalla. Kuvassa Timo Mäenpää ohjaa robottia.

Uuden kilpailu-uran alku

Oulu Robotics Teamin yhteistyö sujui hyvin.

“Meillä on mahtava, motivoitunut tiimi. Kaikki tarvittava osaaminen löytyi joukkueesta kisapaikalle!” Matti Tikanmäki iloitsee.

Iltaisin tiimi kävi oluttuoppien äärellä päivän tapahtumia läpi. Kaikki tavoitteet täyttyivät, ja kisoista jäi hyvä fiilis. Oulu Robotics Team aikoo jatkaa ELROB:iin osallistumista.

“Pohdimme jopa, että osallistuttaisiin muihinkin kisoihin. Tämä on vähän kuin uuden kilpailu-uran alku.” Tikanmäki tuumailee.

Kilpailun loputtua tiimi suuntasi Suomeen kotia kohti. Yksi auto jatkaa kuitenkin Alppien kautta Pariisiin VivaTech-messuille. Euroopan suurimmassa startup- ja teknologiatapahtumassa #BadProbotDog -robottikoira tassuttelee Unitreen pisteellä.

Lisätietoa:

Takaisin ylös